Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rupa bez dna: Plavo oko, Albanija, kupaju se samo najhrabriji (VIDEO)

plavo-oko-albanija1
Preuzmite sliku

Zbog vode čija prosječna temperatura iznosi 10 stepeni Celzija u izvoru plivaju samo najhrabriji

plavo-oko-albanija1

Nekada rezervisano samo za Komunističku elitu albanije, Syri i kaltër, odnsono Plavo oko, danas ima priliku da svojom ljepotom očara sve one koji odluče da posjete ovu rupu bez dna.

Plavo oko je najveći izvor u Albaniji. To je zapravo jedna rupa u kojoj se susreću podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu, rupa kojoj još uvijek zvanično nije izmjerena dubina (neki nezvanični izvori tvrde da je rupa duboka oko 45 metara, a drugi opet tvrde da je duboka 80 metara…). Ovaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Gjerë, u blizini ceste koja povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra.

plavo-oko-albanija2

Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozovljeno, zbog vode čija prosječna temperatura iznosi 10 stepeni Celzija u izvoru plivaju samo najhrabriji.

Bio sam prvi čovjek koji je zaronio u Plavo oko 1984. godine. Struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gje sam i osjetio da ne mogu nastaviti dalje, jer je pritisak rijeke koja izvire iz tunela bio nepodnošljiv.” – Xhemal Mato

plavo-oko-albanija3

Prema pisanjima turističkih portala Albanije, turisti ovdje često dolaze kako bi bacali kamenje u centar Plavog oka, samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali. (pixelizam)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: