Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijeka ljudi na ulicama Beograda: Ovo je najveći protest u posljednjih 10 godina

Preuzmite sliku

Danas se u Beogradu održava veliki protest “Srbija protiv nasilja”, a zatim i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije, preko Ulice kneza Miloša do mosta Gazela, koji će zatim dva sata biti blokiran za saobraćaj.

Hiljade građana Srbije koji su se okupili kod Skupštine, polako kreću ka mostu Gazela čijom će blokadom napraviti potpuni saobraćajni kolaps u Beogradu.

Prethodni protest dijela opozicije održan je 8. maja i na njemu su demonstranti iznijeli nekoliko zahtjeva, između ostalog: da se hitno zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, ali i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Happy TV.

  • Tada je rečeno da je rok za ispunjenje zahtjeva petak, odnosno danas.Ove zahtjeve su dosad podržali Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Zajedno, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Dveri, piše Blic.

    Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je kazao da demonstranti u Beogradu maltretiraju građane ali da ih neće sprečavati.

    “Mi ne volimo kao Francuska, Njemačka da bijemo demonstrante. To radite samo ako su nečiji životi ugroženi. Mi smo demokratiju doslovno shvatili za razliku od onih koji bi da nam drže lekcije”, dodao je Vučić. (Foto: Goran Srdanov/Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,