Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rastu cijene smještaja na moru: Hrvatska skuplja destinacija od Španije i Grčke

Preuzmite sliku

“Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma.”

Cijene smještaja na moru u dvije su godine porasle za oko 30 posto. Naprimjer, apartman koji je prije dva ljeta koštao 80 eura, ove godine je na oko sto eura. S obzirom na to, za sedam dana u tom apartmanu trebalo bi izdvojiti oko 700 eura. Uprkos višim cijenama, predsjednica Hrvatskog udruženja porodičnog smještaja Barbara Marković ističe kako buking špice sezone zasad ide dobro.

“Cijene su u odnosu na prošlu godinu 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije nje već bile podignute za 15 posto. Dakle oko 30 posto sve skupa. Cijene su išle gore zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 20 eura po satu”, kazala je za tportal te istaknula kako je Hrvatska skuplja destinacija od Španije i Grčke.

 • “Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura. Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma. Ono na čemu moramo svi poraditi prvenstveno je sadržaj”, istaknula je.

  Strancima očito cijene ne predstavljaju problem i pitanje je hoće li ove godine na Jadranu biti više ili manje domaćih turista.

  ‘To je dobro pitanje. Stalno apelujemo na to da se daju popusti našim gostima, a njima preporučujemo da pokušaju izbjeći platforme i direktno s iznajmljivačima dogovore smještaj jer će tako u startu imati 20 posto nižu cijenu. Dakako, ako je moguće, trebaju ga rezervisati ranije ili u pred i postsezoni’, zaključila je Marković.

  Hoće li se uprkos višim cijenama ostvariti predviđanja Hrvatske turističke zajednice, koja u ovoj godini očekuje rast za 5,2 posto, odnosno oko 110 miliona noćenja, što bi bilo više nego rekordne pretpandemijske 2019. godine, ostaje da se vidi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,