Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rama: Umjesto praznika, u Albaniji dan nacionalne solidarnosti

Preuzmite sliku

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio zemlju dva dana uoči državnog praznika, Dan zastave, 28. novembar ne može biti praznik, već dan nacionalne solidarnosti.

“Moguće je da proglasimo tri dana žalosti, imajući u vidu vanredan obim ove tragedije, koja je do trenutka kada govorimo oduzela 24 života”, rekao je on na vanrednoj sjednici Vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na pisanje albanskih medija.

U međuvremenu je saopšteno da je u razornim zemljotresima u dijelovima Albanije u utorak život izgubilo 27 osoba, ali se strahuje da taj broj nije konačan.

Rama je kazao da 28. i 29. novembra možda nisu dani za proslave, već dani nacionalne solidarnosti.

“Zato mislim da na ta dva dana treba gledati kao na dane nacionalne solidarnosti, gdje, uz poštovanje prošlosti, svi koji mogu uskladiti svoje mogućnosti doprinosu pomoći ugroženima”, rekao je Rama.

Dijelove Albanije u utorak je pogodio najjači zemljotres u ovoj zemlji u posljednjih nekoliko decenija, u kojem su srušene brojne zgrade.

Do sada je proglašeno 27 poginulih osoba, dok je više od 600 Albanaca zatražilo ljekarsku pomoć.

Epicentar prvog zemljotresa od 6,4 stepeni, koji se desio u 3:54 sati u utorak, bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine.

Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje