Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psihoterapeutkinja Elena Kuzmanović štrikanjem pomaže životinjama i ljudima u potrebi

Preuzmite sliku

Elena Kuzmanović, inače psihoterapeutkinja iz Beograda u štrikanju je našla ne samo hobi koji je opušta, već i način da pomogne životinjama i ljudima u potrebi.

Čitava ideja je nastala potpuno spontano i kao vrsta relaksacije prije dvije, tri godine.

Mada se svi sjećamo naših baka ili mama kojima je to umijeće dolazilo prirodno, mlađim generacijama se to uglavnom čini stranim.

“Željela sam da naučim da radim nešto rukama, pošto nikada ništa ranije nisam radila rukama i onda sam osjetila potrebu da krenem. Tako sam smislila da krenem sa štrikanjem. Obje moje bake su štrikale, to je uvijek bio dio porodice, ali meni bilo skroz strano. Jedna žena mi je pokazala i onda je krenulo sa tim, internet, tutorijali i tako se razvilo”, navela je Kuzmanović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Od spontane ideje postepeno je došlo do toga da Elena Kuzmanović sada svoje radove prodaje putem Instagram naloga “Woolloca“, a čitav prihod od prodaje ide onima kojima je najpotrebniji.

Na tom profilu najzastupljeniji su šalovi, jer je, kako kaže, oni najviše opuštaju, baš zato što su najjednostavniji i mogu se napraviti od prostih pravougaonika.

“Morala sam da napravim balans između toga koliko treba da uložimo truda, koliko mene to relaksira, a koliko opterećuje, koliko traži vremena i da opet ima rezultat koji je meni prihvatljiv, tako da su to na kraju ispali šalovi”, dodala je.

Ova mlada psihoterapeutkinja u štrikanju pronalazi i sopstvenu terapiju, te svima preporučuje ovu metodu opuštanja.

“Ako neko hoće da se upusti u to i krene, stvarno donese mnogo. Donese relaksaciju koja na zdravstvenom i psihičkom nivou donosi puno”, rekla je Kuzmanović.

Ono po čemu je još ova priča specifična svakako je i činjenica da sav prihod od zarade prodaje štrikanih šalova ide u dobrotvorne svrhe, najviše životinjama, ali i ljudima.

To je, kako je pojasnila Kuzmanović, takođe došlo spontano, jer je ona i ranije stalno donirala.

“I ranije sam stalno donirala, jer mislim da je važno da se njeguje kao svijest da koliko imamo, moramo i da preraspodeljujemo. Kada porodica ne može da priušti sebi više od jedne SMS poruke i to je dovoljno, tako da sam i ranije donirala svima njima i i onda se to sad samo nastavilo”, navela je Kuzmanović.

Ona sama bira kome će novac ići, ali se uvek fokusira na životinje i pojedince kojima je to najpotrebnije.

“Za sada je to najviše išlo životinjama, pošto mislim da kod nas ne postoji sistemsko rešenje problema životinja. Tako da je išlo Azilu za konje ‘Staro brdo’, jer su oni imali najveće realne troškove, posebno zimi. Donirala sam za jednog oca koji je bolestan i samohrani roditelj, tako da to uvek gledam da raspoređujem na više strana”, istakla je Kuzmanović.

U planu su i neke druge organizacije, poput onih za mace, za pse, ali i organizacije koje se bave ljudima. Upravo zato, ukoliko već niste ove zime, planirajte da nekoga obradujete štrikanim šalom koji je nesvakidašnji poklon, a ujedno i prilika da učinite dobro djelo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje