Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa: “Ovo je rijetkost u EU”

Preuzmite sliku

Ministar zdravstva Vili Beroš čestitao je u ponedjeljak timu Kliničke bolnice Merkur na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, gušterače i tankog crijeva istaknuvši kako se transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

“Čestitam timu KB Merkur koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva”, rekao je ministar Beroš, a navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je da se transplantacijski tim KB-a Merkur, osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

“Značajni uspjeh KB-a Merkur dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici naši pacijenti zaslužuju”, kaže ministar. “Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sistem, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduslova za nužne reformske korake”, dodao je.

Beroš poručuje da su vlada i Ministarstvo zdravstva opredijeljeni za zakonske izmjene te dodatno unaprjeđenje zdravstvenog sistema te za otvoreni dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini, s pacijentom u središtu zdravstvenog sistema.

“Ovo je rijetkost i u EU”

Transplantacijski hirurg KB-a Merkur Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB-u Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti. Zbog višestrukih operacija tankog crijeva bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva, dodao je.

Jadrijević je kazao i kako zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj nego je i rijetkost u ostalim zemljama Evropske unije, poglavito u odrasloj populaciji.

“Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava”, rekao je Jadrijević. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje