Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodaje se otok u Hrvatskoj za vrtoglavu sumu novca

Preuzmite sliku

Širom hrvatskog Jadrana mogu se pronaći oglasi o prodaji ostrva koji su zaista u privatnom vlasništvu.

No kad je riječ o kupovini ostrva u Hrvatskoj, naravno, postoji i kvaka, zbog čega većina ostrva i jeste još uvijek samo u oglasima.

Malo kupaca zna da pomorsko dobro u Hrvatskoj ne spada u kategoriju privatnog vlasništva. Naime, radi se o opštem dobru, na kojem je zabranjena gradnja. U članku 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru, stavka 6. kaže se da se na morskoj obali mora izbjeći betonizacija obale uz more u području koje je široko najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda, piše Morski.hr.

Na većini ostrva koji su u oglasima zabranjena je i bilo kakva gradnja s obzirom na to da se najčešće radi o pašnjaku, šumskom području ili poljoprivrednom zemljištu. Izuzetak za gradnju je, doduše, ako otvorite porodično poljoprivredno gazdinstvo, a tu caku prodavci često koriste kako bi kupcima pojasnili da na ostrvu mogu da izgrade “kućicu”. Ipak, mogu da izgrade isključivo građevine poljoprivredne namjene, što stvara još jedan problem za potencijalne kupce koji bi htjeli “privatno” ostrvo.

Međutim, ako kupujete ostrvo radi sopstvene privatnosti, onda morate biti svjesni da ne možete nikome zabraniti kupanje na ostrvskim plažama, iskrcavanje na obalu ili plovidbu u blizini ostrva.

Veliki Školj s sopstvenim izvorom pitke vode

Jedan od ostrva koji se trenutno nude na tržištu je Veliki Školj u Malostonskom zalivu. Površine 21.677 kvadrata, agencija preko koje se prodaje tvrdi da je idealan za glamping resort, naturistički resort, vjenčanja i posjete ostrvskim farmama kamenica, privatne zabave, team building, ekskluzivno dnevno iznajmljivanje ostrva za razne događaje i drugo.

Na ostrvu se nalazi predivna borova šuma, koja pruža hlad za uživanje, kao i kamena kuća izgrađena oko 1968. godine i izvor pitke vode.

Tvrde da je moguće izgraditi još jednu kamenu kuću s posađenim maslinama ili nekom drugom kulturom te registrovati poljoprivredno gospodarstvo.

Dodaju da ostrvo Veliki Školj u Malostonskom zalivu pruža potpunu privatnost i mnoštvo mogućnosti za razvoj različitih projekata. Cijena mu iznosi tri miliona i 250 hiljada eura

“Pravo kupovine ima država i/ili županija, no da biste nešto na ostrvu sagradili, trebalo bi se time ozbiljno i dubinski pozabaviti. Nekakav pontonski privez mogao bi se napraviti ako se bavite školjkarstvom, a montažni objekat ako ćete se baviti poljoprivredom”, kazao je agent preko kojeg ide prodaja ostrva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,