Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priština tvrdi da su neistiniti navodi o intervenciji na sjeveru Kosova

Preuzmite sliku

Navodi da Kosovske bezbjednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na sjeveru Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane, javlja portal Kossev.

Ministarstvo je, kako se navodi, reagovalo javno povodom „svih lažnih vijesti, zlonamjerne propagande, dezinformacija i tendencioznih i neistinitih natpisa koji se šire među građanima na sjeveru Kosova“.

Poručeno je da su se takvi navodi našli i u pojedinim medijima, kao i da oni „imaju za cilj da predstave situaciju nebezbjednom za građane iz srpske zajednice“.

Prema navodima Ministarstva, KBS obavlja „svoje dužnosti i nadležnosti u skladu sa odredbama kosovskog ustava i važećih zakona i u potpunoj koordinaciji sa drugim organima i KFOR-om“.

Ističe se da je KBS „profesionalna i multietnička organizacija, formirana i razvijena u potpunoj sardnji, koordinaciji i podršci NATO-a i SAD-a i drugih članica NATO-a i partnera“.

Reakcija KBS stiže samo dan nakon što su pojedini beogradski mediji pisali o „planu za okupaciju Sjevera“, navodi portal Kossev, prenoseći navode o “planu za okupaciju sjevernog dijela Kosova i da je dovođenje do zuba naoružanih specijalaca na Jarinje i Brnjak samo generalna proba Prištine za otimanje cijele teritorije Kosova, ali i opipavanje kako će reagovati Srbija i međunarodna zajednica“.

Kosovska policija demantovala je jučer navode medija da su policijski službenici u blizini Brnjaka pretukli trojicu Srba, a dan ranije i navode lokalnog medija da su službenici specijalnih snaga pokušali na Brnjaku da na silu izvuku Srbina iz automobila sa KM registarskim tablicama, navodi portal Kossev.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,