Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Priština počinje skidati srbijanske registracione tablice na prijelazima”

Preuzmite sliku

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je vlasti u Prištini planiraju da u ponedjeljek počnu da skidaju srbijanske registarske tablice na prijelazima i da ih zamjenjuju privremenim prištinskim probnim oznakama.

„Jedini cilj ovakvih neuračunljivih akcija Aljbina Kurtija je da izazove provokacije i opasnu destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i direktno ugrozi mir i stabilnost“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Dodao je da svi treba da znaju da je “Kurti čovjek koji želi da izazove incidente po svaku cijenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na sjeveru Kosova koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdan napad i ugnjetavanje srpskog naroda”.

Petković je upozorio da je planirana akcija, koja je danas počela postavljanjem dodatne infrastrukture na Jarinju i drugim prijelazima, “najopasnija provokacija i prijetnja po srpski narod na Kosovu”.

„Do nje dolazi nakon sramne presude Ivanu Todosijeviću i predstavlja očigledni nastavak politike pritisaka, pogotovo u trenutku kada se očekuje trećestepena odluka koja se neće odnositi samo na Todosijevića, već na cijeli srpski narod, što svima treba da bude jasno“, naveo je Petar Petković.

On je istakao da Kurtijev “podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostalih sporazuma postignutih u Briselu”.

Srbi sa Kosova neće dozvoliti Kurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dvije najsvjetije vrijednosti – pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu govora i zato ćemo biti istrajni u zašiti prava srpskog naroda na Kosovu, poručio je Petar Petković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,