Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priština: Naser Kelmendi osuđen na šest godina zatvora za promet 25 kilograma heroina

Preuzmite sliku

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Kelmendija krivim po 8. tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, beli heroin, sa osobom K2, i za ovaj zločin je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, javlja Anadolu Agency.

Kelmendi je oslobođen optužnice za organizovani kriminal, po ostalim tačkama optužnice, a oslobođen je i tačke optužnice za organizovanje ubistva Ramiza Delalića ili lišavanja života Ramiza Delalića, koje je navodno počinjeno 2007. u Sarajevu. Nije dokazano da je izvršio krivične radnje.

Vreme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Optužnica Specijalnog tužilaštva Kosovoa Kelmendija je teretila za organizovani kriminal, teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotičkih supstanci.

Odlukom Osnovnog suda u Prištini, Naser Kelmendi se od kraja juna 2017. godine branio sa slobode. U pritvoru je bio od maja 2013. godine.

Kelmendi, državljanin BiH i Kosova, uhapšen je maja 2013. godine na Kosovu na osnovu Interpolove poternice izdate na zahtev Bosne i Hercegovine.

Suđenje Kelmendiju počelo je 2015. godine. On se tada izjasnio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice, te je ceo proces smatrao montiranim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje