Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije 17 godina Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate

Preuzmite sliku

Srbin s hrvatskim pasošem živi u SAD-u podnio je tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na porodični život.

Prema saopćenju Evropskog suda za ljudska prava, 2007. godine došao je u hrvatski konzulat u New Yorku i prijavio rođenje svog sina.

Međutim, pomiješao je pojmove narodnosti i državljanstva pa greškom u obje rubrike upisao da su Hrvati umjesto da su državljani Hrvatske, a po narodnosti Srbi.

Sud mu odbio zahtjev za ispravak

Nakon što je primijetio pogrešku, tražio je od hrvatskih vlasti da isprave podatke. Međutim, zahtjev za ispravak sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nisu pogriješila nadležna tijela te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu, piše N1.

Hrvatski državljanin iz SAD-a zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život prema Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Stoga je Evropski sud nedavno pokrenuo postupak protiv Hrvatske.

Traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti u izvodu iz Matice rođenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,