Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priče i sudbine beskućnika: Nekima su se samo pogrešno posložile životne karte, za neke sudbine su sami krivi

Preuzmite sliku

Sudbine sagovornika emisije Provjereno takve su da i oni priznaju – za neke su sami krivi.

Nekima su se samo krivo posložile životne karte. Mnogi će ih lako osuditi, ali oni su ipak ljudi koji izlaz ne nalaze. Jer stručne i temeljite pomoći – nemaju. A potrebna im je. Svoj dom nemaju pa žive ili pod vedrim nebom, ili kao oni s kojima je ekipa emisije provela dva dana – u napuštenim halama.

Metropola, blještavilo velegrada, višespratnice. Svjetlost i toplina doma. Nečijeg. Ali ne i njihova. Kroz grmlje, šikaru, po mrklom mraku vodili su ekipu emisije Provjereno u svoje skrovište. Mjesto koje oni zovu dom. Onaj bez kojeg mogu ostati svaki tren. Ali jedino što imaju.

Zaklon je od padavina i pruža koliku toliku sigurnost. Nije klupa na otvorenom. Pokazuju kako su uredili skrovište. Dnevni boravak je na otvorenom. Jer tamo je zimi toplije nego unutra.

Mladenu Šojiću nadimak je Blondi. Pet je godina beskućnik. Milan Adamović zvani Dugi ulazi u desetu godinu na cesti. Blondi i Dugi dva su prijatelja s ulice.

U ruševnom skladištu oni su našli zaklon i mir. Visoki stropovi ne daju im šansu ikada zagrijati ovaj prostor. Zidovi isijavaju hladnoću, rigaju vlagu. Popravili su prozore kako im bar ne bi puhalo. Nema struje, nema vode, nema grijanja, nema sanitarnog čvora.

”Nedjelja nam je najgora, onda ne znamo kuda ćemo. Po ljeti je lagano, ali po zimi, onda razbij cijeli dan – gdje, kud? I naročito sad kad su te trgovine zatvorene, ne znaš gdje ćeš otići, joooj”, govori Blondi.

Ovo je mjesto za prespavati, ne za život. Ali govore, bolje i to nego klupa. Pa čak i na improviziranom krevetu.

”Od četiri stolice, daske, ustvari mislim da su vrata ispod, madraca, dvije plahte i dvije deke”, nabraja Adamović.

Ovi pedesetogodišnjaci u svoje su skrovište primili i jednog puno mlađeg. Zovu ga Smuc. 39 mu je godina i priznaje – za sve je on kriv.

”Prvo sam počeo piti, imao brak. Imam i kćer, i sve sam izgubio zbog alkohola i ja to priznam”, kaže Marko Verić Smuc. Dvije i pol godine je na cesti. Spavao je po kolodvorima, vagonima, sve dok ga Blondi i Dugi nisu primili.

”Njih dvojica me drže na životu, kako bi se reklo. Ozbiljno, da njih nema, ne znam kako bi to bilo”, rekao je Smuc reporterki Provjerenog Emi Branici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,