Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđen prvi slučaj kraken soja koronavirusa u Crnoj Gori

Preuzmite sliku

U Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj infekcije kraken sojem koronavirusa, koji je podvarijanta omikrona, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), javlja Anadolija.

Iz instituta su naveli da se Crna Gora tako pridružila državama kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

Kako su objasnili, kraken je nova podvarijanta omikrona, nastala kombinacijom druge dvije podvarijante tog soja.

“Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutno dominantno cirkuliše“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su slučajeve infekcije kraken sojem potvrdili Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Češka i Portugal.

Iz IJZ-a su istakli da se evolucija koronavirusa nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje, na sreću, u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa delta sojem. Apelovali su na građane da se vakcinišu i prime buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima, jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti.

“IJZ nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novog soja koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost“, zaključuje se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,