Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpuno ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu od jula 2021.

Preuzmite sliku

U regionu zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roaming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita zapadnog Balkana, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju online samita, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje roaminga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje roaminga između zemalja ZB i EU.

– Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje roaminga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vrijeme narednog digitalnog samita, rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mjesta.

Bregu navodi da se region ZB suočava s novim izazovima usljed pandemije covida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima, izvijestio je Tanjug.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,