Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potop u Splitu: U sat vremena pala ogromna količina kiše, ulice pod vodom

Preuzmite sliku

Tokom noći u Hrvatsku je stiglo najavljeno pogoršanje vremena, pa je većem dijelu Dalmacije pretežno oblačno vrijeme s kišom i izraženim grmljavinskim pljuskovima.

Kiša će lokalno biti vrlo obilna, a vrijeme će se smiriti tek navečer, kada stiže zahlađenje. DHMZ je izdao i upozorenje na obilnije količine oborine koje bi na području Splita trebale preći 30 litara, a na krajnjem jugu Dalmacije od 40 do 70 litara.

“Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolovoza”, poručuju iz DHMZ-a.

Tokom jutra na području Dalmacije nalaze se dva grmljavinska nevremena, jedno u blizini Biograda na Moru, a jedno iznad Splita.

Od 8.30 sati na splitskom području uz grmljavinu pada vrlo jaka kiša, a povremeno ima i krupe. Automatska meteorološka postaja Split-Spinut bilježi čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara u razdoblju od 8.30 do 9.30 sati, prenosi Dalmacija Danas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,