Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policijski službenici spasili strane državljane iz Save

Preuzmite sliku

Policijski službenici Granične policije Stara Gradiška spasili su 20 stranih državljana koji su bili zatočeni na kopnenom dijelu okruženom vodom na poplavljenom dijelu Save zapadno od Gornjeg Varoša, izvijestila je u ponedjeljak PU brodsko-posavska.

Policijski službenici su u nedjelju u jutarnjim satima, zapadno od Gornjeg Varoša na poplavljenom dijelu nastalom zbog izlijevanja i velikog vodostaja rijeke Save, zatekli 20 stranih državljana koji su ostali zatočeni na povišenom kopnenom dijelu, okruženom vodom.

U spašavanju su policajcima pomogli djelatnici HGSS-a Slavonski Brod, Ispostava Nova Gradiška, koji su čamcem strane državljane prevezli na obalu. Policijski službenici su osobe utoplili, prevezli u policijsku postaju te im ponudili ljekarsku pomoć, hranu i tople napitke.

Policajci su utvrdili da se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu te nastavljaju daljnji rad sukladno odredbama Zakona o strancima.

Apelujemo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje članova svoje porodice.

Policija je uvijek spremna pomoći, ali brinemo da se zbog pogoršanih zimskih uslova mogu dogoditi vrlo teške posljedice kod pokušaja prelaska preko Save, poručuju iz Policijske uprave brodsko-posavske, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,