Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policija objavila rekonstrukciju pokolja na Cetinju: Ubica obavio 3 poziva

Preuzmite sliku

Uprava policije Crne Gore objavila je opširno priopćenje u kojem rekonstruira kretanje i ponašanje masovnog ubojice Vuka Borilovića.

Između ostalog, navode da je za vrijeme zločina obavio tri telefonska poziva.

15:30 – zove Miloša Martinovića: “Pobio sam i moju i tvoju porodicu”

“Pobio sam i tvoju i moju poroicu”, te je riječi, prema navodima medija, Vuk Borilović navodno uputio Milošu Martinoviću nakon što mu je ubio porodicu, prenosi Blic.

“Na osnovu do sada provedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljene obavijesti, proizilazi da je oko 15.30 sati V.B. (34) obavio telefonski razgovor s drugom osobom, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo objaviti, a u kojem je, između ostalog, priopćio da je u svojoj kući lišio života poroicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece”, navodi se u priopćenju.

Na osovi neslužbenih informacija koje su procurile u medije, vrijeme i opis ovog poziva poklapaju se s pozivom koji je ubojica uputio Milošu Martinoviću.

15:50 – zove poznanika: “Neću preživjeti”

U medijima je objavljeno i da je jedan od tri poziva bio upućen poznaniku kojem je rekao da je teško ranjen i da najvjerovatnije neće preživjeti.

“Do sada provedene mere i radnje ukazuju da je jedan od metaka koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B.”, stoji u priopćenju.

Dalje se navodi da je ubojica tada uputio spomenuti poziv poznaniku čiji identitet nije otkriven i priopćio mu da “neće preživjeti”.

“Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao s V.B. oko 15.50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 sati, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj osoba i da je teško ranjen i da misli da neće preživjeti”, potvrđuje se u policijskom priopćenju.

Treći poziv je misterij

Crnogorska Uprava policije izvijestila je i da je Vuk Borilović obavio još jedan telefonski poziv tijekom pokolja po Cetinju, odnosno navodno prije nego što je nazvao Miloša Martinovića. Iz policije nisu naveli ni njegov sadržaj, kao ni kome je bio upućen. Nadležni, navodno, iz sigurnosnih razloga ne žele priopćiti s kim je Borilović razgovarao.

“Ovom razgovoru (s Milošem Martinovićem) je prethodio još jedan razgovor o čijem sadržaju i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga (sigurnosnih), nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode (da je lišio života obitelj koja je kod njega stanovala)”, stoji priopćenju.

Nije bilo ranijih konflikta

“U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima osoba iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B.

Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina s bilo kakvim protupravnim ponašanjima iz prethodnog perioda”, navodi policija.

“Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, priopćenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za daljnje konflikte između obitelji, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji trebaju biti iskorijenjeni na području Crne Gore”, navodi se u policijskom apelu.

Vuk Borilović ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest prije nego što je i sam ubijen. Nasumično je pucao u podstanare, poznanike, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na mjesto pucnjave, ali i prolaznike.

Snimka puta kojim se kretao ubica iz Cetinja (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje