Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plenković: Hrvatska se nastavlja snažno zalagati za europski put BiH

Preuzmite sliku

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, najvažnijim je ocijenio današnji sastanak s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

„Zajednički smo sagledali napredak koji se dogodio na razini BiH u protekla tri tjedna od zajedničkog posjeta gđe Ursule von der Leyen, gospodina Ruttea i mene vezano za ispunjenje nekoliko kriterija kako bi BiH dobila odluku o otvaranju pristupnih pregovora s EU na Europskom vijeću u ožujku“, kazao je Plenković.

Dodao je da je donesen Zakon o sprečavanju pranja novca, slijedi donošenje Zakona o sudovima, Zakona o sprečavanju sukoba interesa, krenuo je cijeli postupak u vezi potpisivanja sporazuma s Frontexom te je donesen Nacionalni plan integracijskih aktivnosti na razini Vijeća ministra.

Plenković je napomenuo da su sve to uvjeti, naznačeni prije nekoliko tjedana u Sarajevu, koji čine odličan temelj za pozitivnu evaluaciju Europske komisije, nadležnog povjerenika Varhelyja i Ursule predsjednice von der Leyen.

„Takav pisani dokaz Komisije pomoći će šefovima država i vlada da se u ožujku donese strateška odluka za, nama najbitniju susjednu državu, Bosnu i Hercegovinu“, kazao je premijer, naglasivši pritom snažan poticaj i zalaganje hrvatske Vlade za europski put BiH, priopćeno je iz Plenkovićeva ureda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje