Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Peti dan protesta Srba na sjeveru Kosova: “Zašto mi Kurti snajperom nišani dijete”?

Preuzmite sliku

Građani općina Zvečen i Leposavić i u petak su se okupili kako bi izrazili protest zbog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u zgrade tih općina.

Ovo je već peti dan da mještani masovno izlaze na miran protest, a prethodna noć protekla je mirno.

Ispred zgrade Općine Zvečan, iako u manjem broju, i dalje se nalaze pripadnici KFOR-a.

Okupljeni nose transparente kojima poručuju da žele mir i slobodu.

“Zašto mi Kurti snajperom nišani dijete?”, “Mi nismo kriminalci samo hoćemo slobodu”, “Nećete nas otjerati iz naše kuće”, “Svi smo mi Radoš i Dušan”, “Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe”, piše na transparentima, prenosi Kosovo online.

I ispred zgrade općine Leposavić okupio se veliki broj mještana.

Američki vojnici KFOR-a jutros su zamijenili italijane, koji su bili ispred zgrade te općine, a iza njih su i dalje oklopna vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Također, i dalje stoji postavljena metalna ograda i dupla bodljikava žica.

Đaci općine Leposavić ni danas nisu u školskim klupama, jer se zgrada općine u kojoj je specijalna jedinica Kosovske policije nasilno uselila gradonačelnika prošlog petka nalazi na putu do osnovne i srednje škole.

I maturanti su ove godine uskraćeni za defile i zabavu u najljepšem periodu svog života.

Blokirani su i pogoni radnicima Flotacije “Trepča” te su tako ostali i bez proizvodnje od koje, kako su kazali, primaju plaće.

Predstavnici Srba pokušali su u četvrtak preko posrednika KFOR-a da objasne da narod ovdje samo mirno protestuje i da gradonačelnik Lulzim Hetemi može izaći i napustiti zgradu bez problema, na šta je on ipak odlučio da provede još jednu noć u prostorijama ove zgrade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,