Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta čuvenog Tonija protiv korone: ‘Virus ne ide na one koji vježbaju’

Preuzmite sliku

Poznati penzioner djed Toni, pravim imenom Taljat Selmani (83) tvrdi kako koronavirus i ostale bolesti ne idu na ljude koji vježbaju, meditiraju, borave u prirodi i slušaju svoje tijelo.

– Virus ne postoji. To je samo politika kako bi se sve rasprodalo. Onaj ko vježba i radi na sebi nema bolesti. Sve je u glavi. Ono čega se bojite će vas napasti – naglašava Toni.

On se ne boji koronavirusa niti gripe jer je stalno u pokretu i vježba 2-3 puta dnevno. Gdje god da boli to mjesto masira i trlja pa bol prođe. Nadalje, djed Toni je objasnio kako neće nositi masku jer kod njega bolest nema šta tražiti.

 • – Niti kapu ne nosim, a kamoli masku. Ako je vani hladno stavim malo vate u uši – objašnjava. Također, važna je i meditacija, a to je za njega boravak u prirodi jer tako izađu van sve loše stvari iz organizma.

  Zelenilo, cvijeće i sunce su odmor za dušu i tijelo. Isto tako, dida Toni tvrdi da krevet treba izbjegavati jer je to najveća bolest. Treba se samo što više kretati. A najvažnije je ujutro razgibati koljena, vrat i glavu, piše 24sata.hr.

  – Kada mi se stariji žale da im srce slabo kuca, ja im kažem da potrče barem sto metara i da vidiš, srce će im odmah početi bolje kucati – objasnio je.

  Što se tiče hrane, on jede sve, a voli jesti baklavu, burek i više zasoljenu hranu. Zato je njegov savjet da ljudi jedu sve što im odgovara i da se ne trebaju ograničavati. On ne koristi nikakve tablete i ne treba mu doktor da mu kaže što mu je, jer kako kaže, treba biti zdrav u glavi, a najbitnije je posvetiti se sebi i uživati u životu.

  Pet savjeta za zaštitu od korona virusa i ostalih bolesti:

  – Kada se probudite razgibavajte se već u krevetu. Masirajte glavu, vrat, prsa… Umijte se do pasa hladnom vodom.
  – Treba redovno ići na zahod i paziti na zdravlje probave. Organizam se treba ‘očistiti’ od jela i pića od prethodnog dana.
  – Popijte jednu rakiju travaricu i dobro promućkajte u ustima da ubijete sve bakterije.
  – Vježbajte, hodajte, razgibavajte se ili trčite svaki dan.
  – Jedite što vam odgovara i slušajte svoje tijelo. Sve je u glavi, budite pozitivni.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje