Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno kako će dječak ubica nastaviti školovanje: Evo detalja o proceduri

Preuzmite sliku

Kosta K., dječak ubica koji je 3. maja ubio devetero svojih vršnjaka i zaštitara u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, nastavit će školovanje preko interneta.

Kako saznaju srbijanski mediji, njegova nastava odvijat će se po modelu koji se koristio u vrijeme pandemije koronavirusa.

Masovni ubica osmi razred će završiti preko posebne škole “Dr. Dragan Hercog”.

“Nastava će biti organizovana na daljinu, prema programu koji već provodi škola “Dr. Dragan Hercog”. Radi se o online učionici, a na predavanjima će biti samo jedan student, Kosta K., koji će nastavu pratiti iz svoje bolničke sobe. S druge strane, tu će biti profesor koji će mu držati nastavu, zadavati zadaće i lekcije koje treba naučiti”, objašnjava Kurirov sagovornik.

Podsjetimo, tada trinaestogodišnjak, koji je u međuvremenu napunio 14 godina, ali nije kazneno odgovoran, na dan kada je počinio masakr u školi smješten je u psihijatrijsku kliniku zatvorenog tipa.

 • “Saglasnost za smještaj dječaka-ubice u psihijatrijsku kliniku potpisala je njegova majka. Nedavno je poslala dopis u kojem je zatražila da njen sin nastavi školovanje.

  Budući da je osnovno obrazovanje obavezno, a nastavničko vijeće Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” već je donijelo odluku o njegovom isključenju iz škole u kojoj je počinio krivično djelo, školovanje će nastaviti u drugoj školi, koja već ima iskustva u radu s djece na daljinu i u specifičnim uslovima”, objašnjava sagovornik.

  “Ali, da ne bude nesporazuma, iako će nastavu pratiti online, putem interneta, to ne znači da će internet moći koristiti za druge stvari, videoigre, čitanje vijesti ili nešto slično”, dodaje sagovornik.

 • Prema njegovim riječima, dječaku će donijeti udžbenike za osmi razred iz kojih će nakon završetka nastave moći nastaviti učiti.

  Dječak ubica nalazi se na psihijatrijskoj klinici pod strogo kontrolisanim uslovima, a policija stalno dežura u dijelu zgrade u kojoj se nalazi, kao i ispred same klinike, piše Jutarnji.hr.

  “Ne smije hodati okolo niti vidjeti druge pacijente. Ne smije ni izaći iz sobe kada hoće, a jedan od rođaka mu redovno donosi stvari”, otkrio je ranije izvor Kurira.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,