Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena imena u velikoj akciji u BiH i Sloveniji: Fiktivne firme, šteta pet miliona eura

Preuzmite sliku

Na području Slovenije Nacionalni istražni ured provodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca. Istrage se, prema saznanjima N1, odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, a kako navodi N1, firma V3, koju vodi Miroslav Vidaković, koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike što je također pod istragom.

Kako je prvi objavio portal Necenzirano, među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, koji je vodio nekoliko projekata nekretnina u Sloveniji.

Pod istragom je navodno i jedan od teniskih klubova sa područja Ljubljane. Pod istragom bi trebalo da se nađe i kompanija V3, kojom rukovodi Miroslav Vidaković, a koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike.

Kako javlja N1 Slovenija, pod istragom je i Mihael Strmljan, jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik Aktiva grupe koja se bavi čišćenjem i osiguranjem. Kompanija Aktiva Čiščenje je samo od 2017. od javnih potrošača dobila ukupno više od 33 miliona eura.

Prema Eraru, najveća od njih je opština Ljubljana. Ukupna protivpravna imovinska korist, koja je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona eura. Iz Uprave policije saopštavaju da je za krivično djelo zloupotreba položaja zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, pranje novca do 8 godina, a krivično djelo udruživanje od tri mjeseca do osam godina zatvora.

Kako je saopćeno iz SIPA-e u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,