Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrio identitet zaštićenog svjedoka: Makedonski novinar osuđen četiri i po godine zatvora

kezarovski presuda ajb main 0
Preuzmite sliku

Sud u Makedoniji osudio je danas istraživačkog novinara Tomislava Kezarovskog na četiri i po godine zatvora zbog toga što je u članku objavljenom 2008. godine otkrio identitet zaštićenog svjedoka vezanog za ubistvo u selu Oreše kod Velesa, javlja Tanjug.

kezarovski presuda ajb main 0Kezarovski, novinar lista “Nova Makedonija”, u maju ove godine stavljen je u pritvor zbog članka koji je prije pet godina objavljen u magazinu “Reporter 92”, a presudu koju je danas izreklo vijeće Krivičnog suda u Skoplju oštro su osudili mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava, prenijele su agencije.

Ostali optuženi u slučaju “Likvidacija”, uključujući sudije, advokate i tužioce, osuđeni su na robiju u trajanju od jedne do pet godina, navodi makedonska agencija MIA.

Makedonsko udruženje novinara opisalo je presudu protiv Kezarovskog kao “pretjeranu”, a predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović ocijenila je da je odluka suda “zastrašujuća” i da “šalje jasnu poruku o cenzuri” drugim makedonskim novinarima.

“Današnja presuda ima ozbiljne posljedice po slobodu izražavanja i medija. Krivično gonjenje novinara zbog njihovih novinarskih aktivnosti predstavlja kršenje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i obaveza koje ta zemlja ima u okviru OEBS-a da razvija i štiti slobodu medija”, rekla je Mijatović.

Ona je pozvala makedonske vlasti da odmah oslobode Kezarovskog.

Kezarovski je jedini novinar u čitavom regionu jugoistočne Evrope koji se nalazi iza rešetaka, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: