Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otac Mate Rimca osuđen na tri godine zatvora

Preuzmite sliku

Općinski sud u Požegi osudio je Ivana Rimca na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz Slavonije DI, kompanije iz Slavonskog Broda koja se bavila preradom drva.

Rimcu se sudilo po optužnici iz jula 2013., a nepravomoćna presuda donesena je 24. oktobra 2023. Presuda je otpremljena strankama 21. decembra prošle godine.

Ivan Rimac (62) je otac Mate Rimca, vlasnika Rimac Automobila. Jedno vrijeme Ivan Rimac bio je i predsjednik Nadzornog odbora Rimac Automobila.

Zaposlen je u firmi RIMC te ima više poslovnih udjela u kompanijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Njemačkoj, piše u sudskoj presudi.

Proglašen je krivim jer je 2002. godine u Slavonija DI, u kojoj je bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, više puta dogovorio poslove kojima je Slavonija DI izgubila novac, koji je zatim prebačen u firmu Rim i Zov.

Radi se o kompaniji koju je Rimac osnovao sa sada pokojnim Jerkom Zovakom.

Vlasništvo su dijelili po pola, a kako je sam Rimac rekao na sudu u Požegi, spojio ih je bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rimac je osuđen na kaznu zatvora od tri godine. Za troškove postupka mora platiti 663,61 euro. Na presudu se mogao žaliti u roku od 15 dana. U ovom trenutku nije poznato je li Rimac već podnio žalbu. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,