Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otac dječaka koji je maltretirao profesoricu i pokušao samoubistvo: “Tata ne mogu više da podnesem pritisak”

Preuzmite sliku

Sinoć smo sjedili i gledali televizor kada se na nekom kanalu ponovo pokrenula priča iz škole.  Suze su krenule da mu se slivaju niz lice, a u sljedećem trenutku mu je stigla neka prijeteća poruka, odnosno slika, da će ga tužilac i još neki čovjek goniti dokle god ga ne osude. Bukvalno je promijenio boju na licu, bacio telefon i potrčao niz stepenice – kaže za Nova.rs Vladan Živković, otac mladića (17) koji je jučer, nadomak Trstenika u Srbiji, pokušao da izvrši samoubistvo.

Maloljetni N. Ž., koji je izmakao stolicu profesorici 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku i koga procesuira Više javno tužilaštvo u Kruševcu zbog teškog incidenta i za koga je direktor ranije donio prijedlog o isključenju iz škole, pokušao je da izvrši samoubistvo noćas, a policiju je obavijestio upravo otac tinejdžera.

– Potrčao sam za njim, ali ga nisam stigao. Došao je do kapije u dvorištu, okrenuo se ka meni i rekao: “Tata, ja ovaj pritisak ne mogu da izdržim. Više se nećemo vidjeti” i otrčao ka njivama, u mrak – kaže otac.

Izuzetno potresen, Vladan navodi i da je sina jurio, ali da je on nestao u mraku.

– Vratio sam se kući, razmišljao koga da zovem, šta da radim, kada sam čuo dječiju dreku i vrisak iz njiva. Potrčao sam tamo i vidio sina. Odmah sam pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su čini mi se u sekund stigli. Policajac ga je spasio. Mislio sam da je mrtav, nisam znao šta mi se dogodilo – plačući navodi otac.

Vezano | Slučaj u Srbiji: Učenik koji je izmakao stolicu profesorici pokušao da se ubije 

Kako sagovornik Nove, trenutno ide ka bolnici kako bi saznao u kakvom mu je stanju sin.

– Idem da vidim u kojem je stanju jer iz bolnice nisu željeli da podjele sa mnom nikakvu informaciju kao roditelju, vjerujte mi da je to strašno. Moj sin je od ranije bolestan, danima je trpio preteće poruke i pritisak, i to ga je navelo da uradi ovo što je uradio – navodi Vladan.

Kako dodaje, samohrani je roditelj osmero djece od kako im je majka Svetlana poginula 2008. godine.

– Prije nepunih mjesec dana smo obilježavali godišnjicu smrti supruge. To je nesreća u kojoj je na autoputu kod Smedereva teretni kamion grčkih registracija udario otpozadi u naše vozilo. Tada mi je teže povrijeđena kćerka, a lakše dvojica sinova. Nakon prevrtanja, pokojna žena mi je zadobila teške povrede glave i odveli su je u bolnicu, bila je u osmom mjesecu trudnoće. Porodili su je, a poslije toga je prevezli u Urgentni centar u Beogradu gdje je preminula – navodi Živković skrhan bolom.

Slučaj potresao javnost

Dodaje i da je njegova kćerka nedavno pronašla razne uznemirujuće poruke kod brata u telefonu.

– Ne daj Bože šta mu je sestra sve pronašla u telefonu, koje uvrede i prijetnje. Imao je traume od kada je vidio majku u sanduku, pio je i lijekove. Sahranit će me, bolje da sam poginuo nego da ovakav život živim – zaključuje uznemireno.

Podsjetimo, slučaj nasilja nad profesoricom u Trsteniku, od strane učenika među kojima je bio i N. Ž., uznemirio je javnost u Srbiji. Učenici su profesoricu maltretirali, da bi joj u jednom trenutku izmakli stolicu, nakon čega je ona pala na pod.

Snimak nasilja objavljen je na društvenim mrežama nekoliko dana poslije događaja, a javnosti, među kojima su i brojni prosvjetni radnici, zatražili su adekvatne kazne za nasilnike. Pokrenut je postupak, a donijet je i prijedlog da učenici budu isključeni iz škole.

Među pomenutim učenicima bio je i N. Ž., a njegov otac je nakon incidenta dostavio školi izvještaj o psihičkom stanju sina.

– Direktor nas je informisao da je roditelj donio nekakvu ljekarsku dokumentaciju u kojoj piše da dijete ima psihičkih problema zbog pretrpljene traume iz djetinjstva. Ali, nismo imali uvid šta je u njoj tačno pisalo – rekao je ranije jedan od zaposlenih u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,