Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

ODUŠEVILI REGION: Rođendanska torta za muftiju u manastiru Žitomislića (FOTO)

Preuzmite sliku

Da je život uprkos različitostima moguć u Mostaru, pokazuje primjer iz manastira Žitomislića.

Odnosi Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice su posebno unaprijeđeni otkako je na čelu Mostarskog muftijstva Salem efendija Dedović.

Manastir Žitomislić je proslavio svoju slavu – Blagovijesti, a tim povodom otvoren je i novi muzej u manastirskom kompleksu u koji je postavljena vrijedna manastirska riznica, vraćena poslije 27 godina u ovu svetinju. Na otvaranje muzeja došli su brojni gosti i zvaničnici za koje je priređen i svečani ručak.

  • Kada je bilo vrijeme za desert, iguman manastira Žitomislića Danilo čestitao je muftiji Dedoviću rođendan i iznenadio ga rođendanskom tortom, što pokazuju i fotografije nepoznatog autora koje je prenio lokalni Top portal.

    – Muftija je mlađi od mene dva dana, ja sam rođen 5. aprila, a muftija 7., tako da sam dobro zapamtio taj datum. Interesantno je da smo magistrirali na isti dan, a istog dana smo dobili i nagradu Mimar mira. I to je neki znak od Boga – kazao je, između ostalog, iguman Danilo.

    Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Mostaru na čelu sa tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, ranijih godina u više navrata su priređivali iftar za predstavnike Islamske zajednice kada bi se u vrijeme Ramazana obilježavala slava Saborne crkve u Mostaru. (Kurir.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,