Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljeni nalazi obdukcije ubijene djece u Novom Sadu: Roditelji na internetu pretraživali kako da ih otruju

Preuzmite sliku

Obistinile su se stravične sumnje da su za smrt djece Lava i Martine P.S. krivi upravo oni, a to su pokazali dosadašnji rezultati istrage koja je obuhvatila toksikološke nalaze obdukcije djece. Također, istragom je utvrđeno da je par na internetu pretraživao kako da otruje svoje djecu.

“Toksikološki nalazi pokazali su da je u tijelima mališana osim još nekih supstanci bilo i etanola koji bi mogao vjerovatno da bude uzrok smrti djece, a ne neki pesticidi kao što se na početku sumnjalo, a kojih nema ni u tragovima u rezultatima obdukcije. Ipak, i te druge supstance su mogle da prouzrokuju smrt tako da se još vještači koliki je procenat nađen u tijelima i koliko je mogao štete da nanese djeci s obzirom na koncentraciju i uzrast i težinu mališana”, rekao je za “Blic” izvor upoznat sa tokom istrage koja je još u toku.

Dodaje da je istragom utvrđeno i da u ovom zločinu nije učestvovalo treće lice, ali da se sa sigurnošću ne može utvrditi da li su osumnjičeni zajedno otrovali djecu ili je to učinio Lav ili Martina. Mladi bračni par izvršio je samoubistvo skokom sa zgrade na Limanu 2.

Istraga pokazala da je ubistvo djece unaprijed isplanirano

Istragom je pored obdukcionih nalaza obuhvaćeno i vještačenje kompjutera i telefona pokojnih Lava i Martine u kojima postoje dokazi da je sve unaprijed bilo planirano.

“Provjerom kompjutera i telefona Lava i Martine došli smo do uznemirujućih rezultata. Istorija pretrage po internetu pokazala je da su danima prije tragedije pretraživali kojim supstancama se može neko otrovati i kako se to može uraditi, a “guglali” su i “visoke zgrade u Novom Sadu” vjerovatno planirajući sa koje će skočiti. Ti podaci nagone na zaključak da je sve unaprijed planirano ali i tu moramo imati zadršku, jer ne možemo dokazati da li je samo jedno krivo za tragediju ili su počinioci oba roditelja”, ističe sagovornik Blica.

Istraga se nastavlja – nadležni “kopaju” po sektama

Prema njegovim riječima, vještačenje kompjutera i telefona se nastavlja kako bi se utvrdilo da li je za ovaj zločin odgovorna ideologija neke sekte.

“Utvrđuje se da li je neki koncept sekte uticao na ovako strašan zločin i tragediju i da li ima, u žargonu, “sektaških elemenata” zločina. Tome se pristupa veoma ozbiljno i u saradnji sa konsultantima i ekspertima na tu temu tako da ne bi dolazilo do uznemirenja javnosti do kraja istrage neće se precizno znati da li postoji i takvo nešto”, dodao je.

Podsjetimo, nakon što je par usmrtio dvoje djece od jedne i tri godine, zajedno su skočili sa zgrade. Na zidovima kuće u kojoj su živjeli navodno su pronađeni simboli sekte.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje