Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena nova karta rasprostranjenosti meduza u Jadranu: ‘Dobili smo dojavu o dvije dodatne vrste‘

Preuzmite sliku

Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković objavio je u svojoj karti rasprostranjenosti meduza nove podatke. U razdoblju od 9. do 15. jula, na temelju dojava građana, zaprimljeno je 84 opažanja, a iz Centra pozivaju građane da i dalje prijavljuju opažanje meduza.

U prvoj sedmici jula građani su prijavili 21 opažanje.

– U sedmici od 9. do 15. jula primili smo 84 opažanja. Najviše dojava je o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella), njih 45. U 17 dojava riječ je o morskim plućima (Rhizostoma pulmo), u 11 o morskom orahu (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.) – objavio je Centar u Rovinju.

Navode da su primili dojave građana i o dvije dodatne vrste, mediteranske meduze (Cotylorhiza tuberculata) i hidromeduza (Olindias muelleri), a osim iz Hrvatske, dojave stižu i iz Slovenije te Crne Gore.

Dva izvješća nisu bila dovoljno detaljna za identifikaciju.

U Centru potvrđuju da su četiri osobe prijavile ubod meduze, a građane savjetuju da izbjegavaju kontakt kako bi izbjegli opekline.

– Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljive zbog raspadanja (starenja). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz česme i grebanje samo će pogoršati ubod – objašnjavaju naučnici. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,