Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi protesti u Beogradu: Traži se poništavanje izbora

Preuzmite sliku

Okupljeni ispred sjedišta RIK-a uzvikuju “Izdaja”, “Izlazite napolje” i nose transparente s porukama poput “Ne dam glas” i “Biračko tijelo je silovano”

Protestniskup “Srbija protiv nasilja” održava se i večeras ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u središtu Beograda, gdje okupljeni prosvjednici traže poništavanje izbora u glavnom gradu Srbije.

Takav zahtjev je RIK-u dan ranije predala koalicija “Srbija protiv nasilja” tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Okupljeni ispred sjedišta RIK-a uzvikuju “Izdaja”, “Izlazite napolje” i nose transparente s porukama poput “Ne dam glas” i “Biračko tijelo je silovano”.

Jedna od sudionica prosvjeda bacila je među okupljene “glasačke listiće” preko kojih je ispisano “falsifikat”. Prosvjedu su se priključile i javne osobe koje su uoči izbora pokrenule inicijativu Proglas, kojom su pozivale građane da glasuju.

Jedan od lidera opozicijske koalicije Miroslav Aleksić ponovio je 19. decembra ispred sjedišta RIK-a tvrdnje o izbornoj krađi.

On je rekao da je 42.000 ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizirano dovedeno radi podrške SNS listi, javlja Radio Slobodna Evropa.

Aleksić je s još jednom lidericom koalicije Marinikom Tepić u ponedjeljak počeo štrajk glađu u zgradi RIK-a.

“Ostajemo u RIK-u dok ne bude ispunjen naš zahtjev – ovi izbori su pokradeni, moraju biti poništeni i raspisani novi, s očišćenim biračkim popisom”, rekao je Aleksić novinarima na prosvjedu.

Inače, na izborne nepravilnosti ukazale su i srbijanske i međunarodne promatračke misije, koje su pratile održavanje izbora u Srbiji. Dio europarlamentaraca pozvao je na neovisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,