Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi protest opozicije: Zahtjevaju poništenje izbora i da RTRS, kao javni servis, izvještava o izbornoj krađi

Preuzmite sliku

Na zloupotrebe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni posmatrači čiji se službeni izvještaj očekuje.

Opozicioni blok lijevog centra “Srbija protiv nasilja” zakazao je za petak navečer u Beogradu nastavak protesta sa zahtjevom za ponavljanje izbora, za koji veći dio opozicije drži da su pokradani uz brojne nepravilnosti i zloupotrebe, ponajprije u Beogradu.

Na prijevremenim parlamentarnim, te dijelu lokalnih izbora, uključujući i Beograd, održanim 17. decembra, izborne komisije su proglasile pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke koja će u Skupštini Srbije s koalicijskim partnerima imati apsolutnu većinu, dok u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika.

Izborna volja narušena

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu protesta poslije dva masovna ubojstva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz RS, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Na zloupotrebe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čiji se službeni izvještaj očekuje, a u Beogradu su nakon izbora počeli protesti sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora, prekinuti u vrijeme praznika pravoslavnog Božića.

U međuvremenu je 18. januara više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o prevarama na izborima održanim u Srbiji 17. decembra, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici.

Novi protest

Večerašnji protest bit će organiziran ispred ustavnog suda, kojem je podnesen zahtjev za odlučivanje o izbornom sporu i poništenju izbora.

Njavljeno je da će učesnici protesta otići i do Radio-televizije Srbije, od koje traže da, kao javni servis, izvještava o izbornoj krađi. (HINA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje