Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nove prijetnje smrću novinarima N1 televizije

Preuzmite sliku

Na adresu elektrronske pošte beogradske redakcije N1 televizije u ponedjeljak, 18. aprila stigla je poruka prijetećeg sadržaja: “Vas go*na plaćenička američka treba poklati kao štakore koliko lažete”. Ovo je samo jedna u nizu prijetnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u ovoj nezavisnoj medijskoj kući, javljaju srpski mediji.

Direktor N1 Srbija televizije Igor Božić potvrdio je da je ovo još jedna u nizu prijetnji koje ova televizija dobija, navodi se u saopćenju mreže SafeJournalist (SJ).

“Možemo reći da je ovo samo nastavak prijetnji koje primamo i da se članovi redakcije osjećaju ugroženo kada dobiju ovako brutalne prijetnje”, rekao je za SJ Igor Božić.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je nove prijetnje novinarima N1.

“I ova prijetnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv Televizije N1 i novinara te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći dio našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše kolegice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj način u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu prijetnju“, rekao je Bodrožić ovim povodom.

Mreža SafeJournalist, koja predstavlja više od 8.200 medijskih radnika na zapadnom Blkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi prijetnje upućene redakciji N1 Srbija. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da djeluju i osiguraju sigurnost novinara. Također se nadaju da će nadležni brzo provesti cijeli postupak i kazniti počinitelja.

SJ mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

SJ čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Neovisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.

UNS: Policija i Tužilaštvo neka otkriju ko prijeti

I Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je prijetnju koja je stigla na e-mail beogradske redakcije N1 i pozvalo policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkriju počinitelje.

U saopćenju UNS podsjeća da je ovo samo jedna u nizu prijetnji upućenih redakciji N1 i da su u samo dva slučaja uslijedile kazne za počinitelje. (Agencije, N1 Srbija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,