Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan proizvod dobio “zeleno svjetlo”: Brašno od kukaca i u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

U posljednje vrijeme zanimanje javnosti privuklo je nedavno odobrenje Evropske komisije o mogućnosti prodaje brašna od kukaca i u hrvatskim trgovinama.

Jedna je kompanija s dalekog istoka zatražila od Evropske komisije odobrenje da taj svoj, za naše podneblje neobičan proizvod, prodaje i na starom kontinentu. I odobreno joj je. Tako se brašno od kukaca može kupiti i u Hrvatskoj.

Kućni šturci, kukci su od kojih se radi brašno puno proteina i koje se može upotrebljavati u proizvodnji hljeba, tjestenine, grickalica, pa čak i slastica. Neki hrvatski građani kojima je u opisu posla da putuju svijetom i hrane se nama neobičnim jelima, o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale, piše HRT.

“Ne vidim u tome ništa sporno zato što je to vrlo vrijedan izvor proteina, hrana kao i svaka druga koja se u drugim zemljama koristi redovito, ne škodi, nema štetnih sastojaka”, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Goran Šafarek, biolog i istraživač.

Različitim vrstama kukaca u prehrani već se dugo koriste Južna Amerika, Azija, Afrika, Oceanija. Brašno od kućnog zrikavca ili šturka na europskom je tržištu mjesec dana, nakon što ga je odobrila Evropska komisija.

“Nažalost, u onom jednom prostoru donošenja odluke kad je postojala mogućnost eventualno neke reakcije od Europskog parlamenta, to nije uslijedilo, dakle europski zastupnici su mogli dati svoj prigovor rezolucijom. Ovdje je ta reakcija izostala. Jedino je Mađarska bila protiv, ona se općenito protivi stavljanju insekata u jelovnike”, kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

No, nisu, pa se brašno od kukaca već sedmicu dana smije prodavati i u hrvatskim trgovinama. Mišljenja građana podijeljena su.

“Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina, treba probati, možda su dobri, zašto ne”, rekao je jedan od građana.

Sada se protiv brašna od kukaca mogu boriti jedino ratari na poljima, proizvodeći i dalje dovoljne količine pšenice za hrvatske potrebe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje