Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljena svjedočenja roditelja iz „Ribnikara“, advokati kažu da ništa stresnije nisu doživjeli u karijeri

Preuzmite sliku

U Višem sudu u Beogradu svjedočenjem porodica ubijene djece nastav ljeno je suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke i oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara, i ranio još šest osoba.

Svjedočenja poridica ubijenih djevojčica Angeline Aćimović i Eme Kobiljski, kao i ubijenog čuvara Dragana Vlahovića, trajala su puna četiri sata.

Roditelji Angeline Aćimović govorili su kroz šta su sve prolazili 3. maja, kao i o agoniji koju su preživljavali narednih 12 dana, budući da je njihova kćerka bila teško ranjena, a lekari su im govorili da ima jako male šanse da preživi.

Rekli su i da je njihova kćerka željela da promijeni odjeljenje u „Ribnikaru“, ali da joj to nije bilo omogućeno. Anđelko Aćimović, otac ubijene djevojčice, upitao je kako je maloljetni K.K, koji je izvršio zločin, mogao da promijeni odjeljenje, a njegova kćerka ne.

Rekao je i da ne može da vjeruje da roditelji K.K. nisu primjetili da se sa dječakom nešto dešava. Aćimović je dodao i da su, poslije svega što se dogodilo, i sami saznavali informacije koje su ukazivale na to da su porodica i škola morali da primjete da se sa K.K. nešto dešava.

Nešto kraće svjedočili su članovi porodice Dragana Vlahovića. Rekli su da je on bio njihov jedini sin, i da nije zaslužio da mu se tako nešto desi. Naglasili su da je Dragan sa svim ljudima u okruženju imao dobre odnose i da je svima pomagao.

Potom je svjedočila i Nina Kobiljski, majka nastadale Eme Kobiljski.

Reportetka N1 koja prati suđenje, rekla je da su današnja svjedočenja bila izuzetno potresna, i da su gotovo svi u sudnici plakali što je potvrdio i Ognjen Božović, advokat koji zastupa porodice ubijene dece.

„Današanja saslušanja su bila toliko stresna. Bavim se advokaturom punih 18 godina, i današnje i jučerašnje ročište su najpotresnija ročišta kojima sam ikada prisustvovao“, rekao je Božović novinarima ispred Palate pravde.

Naglasio je da je još uvijek rano iznositi bilo kakve zaključkle, ali da „ono što toliko odjekuje unutar sudnice jeste taj bol, i taj gubitak koji su pretpreli, da apasolutno nijedna osoba koja prisustvuje tim iskazima ne može da bude mirna“.

„Saslušanje je nažalost danas moralo nešto ranije da se prekine i krivo nam je što današnji iskaz nije mogao da bude neometan do kraja“, rekao je Božović i dodao da je naredno ročište zakazano za 22. februar, dok je za dan kasnije određeno saslušanje roditelja K.K, kao i nekoliko svjedoka: psiholiga, pedagoga i bivše direktorke OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Reporterka N1 prenijela je i da su roditelji na današnjem ročištu ukazali i na ulogu medija, te da je majka jedne nastradale djevojčice navela da je u trenutku dok je još čekala informacije o svom djetetu, pročitala da su ubijeni čuvar i još osmoro učenika.

Rekla je da je tu informaciju odbijala da prihvati, i da je sebi govorila da mediji svašta pišu, da bi se poslije nekoliko sati uvjerila da je i njena kćerka među ubijenima.

Roditelju su apelovali na medije da profesionalno izvještavaju i sa suđenja koje je u toku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje