Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak postizborne krize u Srbiji

Preuzmite sliku

Postizborna kriza u Srbiji nastavljena je sinoć protestom ispred ustavnog suda od kojeg lijeva opozicija očekuje da potvrdi njezine optužbe da je aktuelna vlast pokrala izbore.

Na prijevremenim parlamentarnim i izborima za Beograd održanim 17. decembra pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja će s koalicijskim partnerima u parlamentu imati apsolutnu većinu, a u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika.

Oporbena koalicija “Srbija protiv nasilja“, nastala na valu prosvjeda poslije dva masovna ubistva u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su, izbornim inženjeringom s popisom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske u BiH te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušili izbornu volju u Beogradu, prenosi Hina.

“Odluka ustavnog suda bit će upisana u povijest ili kao svijetla točka ustavnosti ili kao sramni čin poltronstva”, rekli su oporbenjaci na prosvjedu pred sudom.

Prosvjednici su potom otišli do sjedišta Radio-televizije Srbije koju optužuju da ne izvješćuje o brojnim izbornim zlouporabama i zahtjevima za provjeru vjerodostojnosti popisa birača. Na zlouporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje u februaru.

Više od 20 visokih dužnosnika zemalja EU i neki zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su ranije u siječnju predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o izbornim prevarama u Srbiji. (Foto: Amir Hamzagić | Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,