Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nasmijani koljač: Srđan Lalić postao ključni svjedok u postupku protiv Velje Nevolje

Preuzmite sliku

Ime Srđana Lalića do uhićenja Belivukovog klana nije bilo poznato istražiteljima. Neosuđivan, fakultetski obrazovan muškarac vješto se godinama krio iza krinke trgovca bitcoinima

Srđan Lalić (36), jedan od najbližih suradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pripadnik ovog kriminalnog klana, sklopio je sporazum sa Tužiteljstvom za organizirani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svjedoči o svim zločinima klana, prenosi Kurir.

Osim čuvene fotografije na kojoj je nasmijan zajedno sa Belivukom, na novo objavljenoj fotografiji Lalić je u prostoriji u toku mučenja Nikole Mitića, pripadnika suprotstavljenog klana koji je kasnije surovo ubijen.

Očekuje se da će svojim izjavama pomoći da se riješe i mnogi, za sada, neriješeni slučajevi surovih ubistava.

Sem čuvene fotografije na kojima je nasmejan zajedno sa Belivukom, na fotografiji koju objavljujemo Lalić je u prostoriji u toku mučenja Nikole Mitića, pripadnika suprotstavljenog klana koji je kasnije surovo ubijen.

Očekuje se da će svojim izjavama pomoći da se riješe i mnogi, za sada, nerešeni slučajevi surovih ubistava.

Ovim potezom Tužilaštvo je za suđenje obezbjedilo možda i najvažnije svjedočenje, ali i sigurni odlazak u zatvor vođa kriminalnog klana – Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nasmijani koljač Lalić svoju ulogu najbližeg saradnika i čovjeka od povjerenja Velje Nevolje i Marka Mesara, zamenio je novom – postao je najvažniji svjedok Tužilaštva u postupku koji se vodi protiv ozloglašenog klana.

Sve priznao za 18 godina zatvora

On je, nakon priznanja na pripremnom ročištu, prije dva dana potpisao sporazum i postao svjedok okrivljeni (nekadašnji svjedok saradnik). Dogovorio je da bude osuđen na kaznu od 18 godina zatvora, a zauzvrat on će ispričati koja su sve zlodjela, gdje i na koji način činili šefovi i članovi ove jezive kriminalne grupe.

Međutim, njemu izdržavanje kazne neće početi sve dok se suđenje protiv njegovih šefova i saradnika ne završi, odnosno on ne ispoštuje sve šta je dogovorio sa javnim tužiocem i na suđenju ispriča ono šta zna.

Ovim potezom Tužiteljstvo je za suđenje osiguralo možda i najvažnije svjedočenje, ali i sigurni odlazak u zatvor vođa kriminalnog klana – Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

On je, nakon priznanja na pripremnom ročištu, prije dva dana potpisao sporazum i postao svjedok okrivljenik (nekadašnji svjedok suradnik). Dogovorio je da ga osude na kaznu od 18 godina zatvora, a zauzvrat će ispričati koja su sve zlodjela, gdje i na koji način činili šefovi i članovi ove jezive kriminalne skupine.

Ime Srđana Lalića do hapšenja Belivukovog klana nije bilo poznato istražiteljima. Neosuđivan, fakultetski obrazovan muškarac vješto se godinama krio iza krinke trgovca bitcoinima.

Prema riječima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, odluka da Lalić dobije kaznu od 18 godina, a ne doživotnu robiju koja mu je prijetila, ukazuje da je njegov iskaz bio od izuzetne važnosti Tužilaštvu.

– On je vjerovatno posjedovao informacije za proces koje omogućavaju da se ostalim osumnjičenim materijalni dokazi iznesu na vidjelo. To što smo mi omogućili ubicama da budu svjedoci saradnici je strateška greška u zakonu. To nije logično, ali kada je donošen zakon, svodilo se na opšti model. U celom svijetu funkcioniše taj institut svjedoka, to je nešto što smo kopirali – naglašava on.

Učestvovao u najmanje šest ubistava

Srđan Lalić, navodi se u dvjema optužnicama, učestvovao je u ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, ali i Nikole Mitića.

Kako se sumnja, Lalić je bio saučesnik u ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija. On je zajedno sa vođama njegovo tijelo isjekao na komade, a potom samljeo u mašini za mljevenje mesa. Također, Tužilaštvo Lalića sumnjiči da je zajedno sa drugim okrivljenima savladao Gorana Veličkovića Goksija na jednoj njivi u blizini smederevskog puta. Potom je, sumnja se, žrtvu strpao u automobil kojim je odvezen u kuću u Ritopeku. Lalić je između ostalog tamo mučio Veličkovića, a nakon što mu je Miljković odsjekao glavu, zajedno su mu isekli tijelo i samljeli u mašini.

Brutalnost Lalića, sumnja tužilaštvo, vidjela se i u ubistvu Lazara Vukićevića, gdje je, navodno, okrivljeni mučio žrtvu, a potom mu vrelom peglom prelazio po telu. Kako se sumnja, zajedno sa drugim okrivljenim za ovaj zločin ugušio je Vukićevića, a njegovo tijelo je samljeveno u mašini.

U slučaju ubistva Zdravka Radojevića, Lalić, sumnja Tužilaštvo, nije imao ulogu u samom ubistvu, ali ga je, navodi, tukao i mučio prije smrti. Isto to, navodno, radio je i sa Milanom Ljepojom, koga je vezao lisicama, a potom ispitivao, tukao i mučio. Ljepoja je udavljen, a Lalić je, kako se sumnja, sa Markom Miljkovićem bacio Ljepojine stvari u Dunav.

U slučaju Nikole Mitića utvrđeno je da je Lalić zajedno sa Milošem Budimirom odsjekao prst na nozi žrtvi, mučili su ga, zbog čega je Mitić više puta gubio svijest, a zatim su ga Lalić i Budimir udavili stezanjem kabla oko vrata i nožem mu presjekli vrat i tako ga ubili.

Treći “svjedok okrivljeni” protiv Belivuka

Inače, sporazum Srđana Lalića treći je koje je sklopilo Tužilaštvo za organizovani kriminal u postupku protiv ozloglašenog klana. Prije njega, saradnja je dogovorena i sa Bojanom Hrvatinom i Nikolom Spasojevićem. Koju su kaznu dobili u zamjenu za priznanje zločina, nije poznato, ali su, kako se navodi u optužnici, oni do detalja opisali brojne zločine, kako su planirani, organizovani i sakrivani. Obojica svjedoka okrivljenih ukazali su i na to ko je sve učestvovao u zločinu, koja je bila njihova uloga, ali i kako su izgledali posljednji trenuci žrtava. Čak je svjedok okrivljeni Nikola Spasojević istražnim organima ukazao na još jednu kuću strave, odnosno mjesto gdje je u Surduku ubijen mladić Goran Mihajlović.

Optužnica za sedam ubistava

Optužnica protiv Velje Nevolje, Marka Mesara i 28 pripadnika ozloglašenog klana postala je pravosnažna 9. novembra 2021. TOK tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe “Principi” sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. Njih dvojica se smatraju šefovima beogradskog ogranka kriminalnog kavačkog klana.

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tele su komadana i snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, zatim mljevena u mesarskom mlinu i potom bacana u obližnji Dunav. Prema optužnici, ovaj klan je izvršio pet teških ubistava – Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lazara Vukićevića. U junu ove godine potvrđena je i druga optužnica kojom se terete i za ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Živio skromno u malom stanu, a vozio maminu “škodu”

Ime Srđana Lalića do hapšenja Belivukovog klana nije bilo poznato istražnim organima. Neosuđivan, fakultetski obrazovan muškarac vešto se godinama krio iza paravana, posla “trgovine bitkoinima na berzi”. Živio je skromno u stanu od 40 kvadrata u Rakovici, vozio “škodu” svoje majke, nije bio upadljiv, a nakon razbijanja Sky aplikacije i uvidom u poruke i fotografije koje su pripadnici klana slali međusobno, otkriveno je da je bio čovjek od povjerenja vođa klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, te i da je s njima izvršavao sve monstruozne zločine. Nadimak “nasmijani koljač” dobio je nakon što je otkrivena fotografija na kojoj pozira sa osmehom na licu pored obezglavljenog tijela jedne od žrtava klana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje