Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narodna Skupština Republike Srbije prvi put u historiji dobila narodnu poslanicu sa hidžabom

Preuzmite sliku

Narodna Skupština Republike Srbije prvi put u historiji dobila je narodnu poslanicu sa hidžabom.

U republički parlament je nakon nedavno održanih izbora ušla ugledna profesorica iz Novog Pazara, dr. Misala Pramenković. Njen dolazak na konstitutivnu sjednicu srbijanskog parlamenta izazvao je veliku pažnju medija.

Poslanica Pramenković smatra da svi narodi trebaju imati svoje predstavnike, “sve je ovo prirodno jer u Srbiji živi veliki procenat muslimana Bošnjaka”.

“Prilikom konstituisanja Skupštine nije bilo negativnih reakcija niti komentara. Moje pojavljivanje jeste izazvalo pažnju medija u Srbiji tog dana, ali bez bilo kakvih negativnih konotacija”, ispričala je za Anadolu Agency (AA) narodna poslanica Misala Pramenković.

 • Misala Pramenković rođena je 1980. godine u mestu Morani u sandžačkoj opštini Tutin. Udata je i majka je četvoro djece. Doktor je Islamskih nauka, kao profesorica angažovana je na Fakultetu za islamske studije i u medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Politički je angažovana kroz Stranku pravde i pomirenja (SPP) čija je i potpredsjednica, a 2016. godine postala je i odbornica u Skupštini Novog Pazara.

  Nastojaće, kako je kazala, da opravda povjerenje birača. Posebno će biti fokusirana i svoje djelovanje tokom trajanja mandata usmjeriće ka afirmaciji porodičnih vrijednosti, boriće se za prava djece i žena Sandžaka ali i cijele Srbije, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

 • “Moje djelovanje u Skupštini Srbije će biti bazirano na programskim načelima Stranke pravde i pomirenja. U tom smislu zalagaću se za prava građanki i građana, posebno za prava žena i djece kao i promociju porodičnih vrijednosti. Nastojaću da budem glas žena Sandžaka ali i cijele Srbije, jer se pravo ne traži i ne zahtjeva selektivno, samo za jedne dok za druge ne, u tom slučaju bi to vodilo diskriminaciji”, kazala je u razgovoru za AA prva narodna poslanica sa hidžabom u Srbiji, Misala Pramenković.

  Oni koji je najbolje poznaju često ističu da je Misala, pored toga što je ugledna profesorica i majka četvoro djece, primjer žene koja je uspjela da uskladi porodicu i karijeru, te da bude politički aktivna i od koristi zajednici.

  “Imam podršku porodice i ona za mene predstavlja pokretačku energiju. Imam i podršku poslanika, stranačkih kolega. Mi smo u prethodnom sazivu imali dva a sada imamo četiri narodna poslanika, što je izuzetan uspjeh. Naši poslanici su imali jako kvalitetno, konstruktivno i zapaženo djelovanje, koje će, nama novim poslanicima, puno značiti u pogledu iskustva, savjeta i usmjeravanja”, kazala je Pramenković.

  Pored svega što je stavila u prvi plan, a za šta će se zalagati u naredne četiri godine u Narodnoj Skupštini, Pramenković očekuje da će njen mandat proteći i obilježiti borba za bolje životne uslove i bolji standard svih građana Republike Srbije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje