Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon što su maltretirali djevojčicu s Downovim sindromom, predsjednik države je dopratio u školu

Preuzmite sliku

Embla Ademi  je djevojčica iz  Sjeverne Makedonije koja je doživjela vršnjačko nasilje zbog toga što ima Downov sindrom,a predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski odlučio je djevojčicu prošlog ponedjeljka dopratiti do njene škole u Gostivaru.

“Embla je doživjela nasilje u školi zbog toga što ima Downov sindrom, genetsko stanje koje uzrokuje poteškoće u učenju, zdravstvene probleme i prepoznatljive crte lica”, rekao je za CNN glasnogovornik predsjednikovog ureda.

Pendarovski je potom razgovarao s Emblinim roditeljima o izazovima s kojima se susreću na dnevnoj bazi, a zajednički su pokušali doći do rješenja, stoji u saopštenju iz predsjedničkog ureda.

Predsjednik je istaknuo da su neprihvatljiva ponašanja koja ugrožavaju prava djece, posebice kad je riječ o djeci s atipičnim razvojem. Ne samo da bi trebali uživati u pravima koja zaslužuju nego se moraju osjećati jednakima i dobrodošlima u školi. To je naša obaveza, kao države, ali i kao individualaca, a ključni element u ovoj misiji je empatija. Osim što će to pomoći djeci poput Emble, nas će naučiti kako da se iskreno veselimo, dijelimo i budemo solidarni”, stoji u saopštenju.
Predsjednik je poručipo da smo svi  jednaki i da je ovim činom želio podići svijest o inkluziji kao osnovnom principu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje