Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najisplativije grijanje: Za samo 100 eura Janko se grije cijelu zimu

Preuzmite sliku

Sistem ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ceradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu.

Termostate podešava tako da, kada sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Ovako priča Janko Turičan iz Stare Pazove koji se sudeći prema njegovim riječima, grije najjeftinije u cijeloj Srbiji. Jer, za cijelu sezonu, za kuću od 230 kvadrata, ne potroši više od 100 eura.

On je pronašao svoj način kako da sasječe troškove grijanja na koje neki mjesečno daju koliko on za cijelu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grijanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grijanja na fosilna goriva.

On je u razgovoru za portal Agromedia otkrio i da se grije na sojinu slamu pa tako za cijelu grejnu sezonu potroši samo 100 eura. Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

– Ja se grijem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame – kaže Janko na video-snimku.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu.

Na pitanje koliko kvadrata zagrijava, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za cijelu zimu ne dođe ga više od 100 eura.

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu a u kući mu je uvijek 21,5 stepeni.

Kad porodično idu, kaže, na svečare, termostate podešava tako da, kad sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više a kaže može da se namjesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio prije više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 eura jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci cijelu balu.

I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao ali kaže da je sojina slama ubjedljivo najbolja jer najbolje grije, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,