Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na poznatoj dalmatinskoj plaži izviru fekalije: Prijeti opasnost od opake zaraze

Preuzmite sliku

Na gradskom kupalištu Kolovare u Zadru već danima se izlivaju fekalije u neposrednoj blizini kupača, a izvor izlivanja je šaht ispred zgrade bivšeg županijskog Zavoda za javno zdravlje, koja je već dvije godine zaključana.

Naokolo se, kažu, širi nepodnošljiv smrad i čitav je taj prizor, jednostavno rečeno, užasan. Još gore od lošeg utiska na glavnom gradskom javnom kupalištu je činjenica da se među kupačima može proširiti crijevna zaraza i druge bolesti, jer se radi o fekalijama koje doslovno natapaju prostor plaže na kojoj borave ljudi i mala djeca.

„Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali da li je zbog situacije koja je nastala more zagađeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na zagađenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i ešerihija koli“, rekao je za Slobodnu Dalmaciju inž. Benito Pucar, šef Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravlje.

On je rekao da, ako prvi rezultati pokažu da je more zagađeno, odmah će se na tome mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,