Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Jadranu more poraslo jedan metar za 15 sekundi: Stručnjaci objasnili zbog čega

Preuzmite sliku

Društvenim mrežama širi se snimak neobičnog događaja na Kornatima, gdje je za svega 15-ak sekundi nivo mora u uvali porastao za gotovo metar i prelio se na obalu.

Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i talasa tako podigne nivo mora, piše Jutarnji list.

Iako mnogi nisu nikad vidjeli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu „brza plima i oseka“ ili šćiga, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana 😮😮😮😮 Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia🇭🇷 ♬ Originalton – ratniksvetla182

Dr. Ivica Vilibić, okeanograf s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki cunami.

„Kada u atmosferi dođe do brze promjene u pritisku vazduha na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zalivima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo levkastim“, kaže dr. Vilibić i kaže da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji.

Najpoznatiji primjer meteo cunamija zabiježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine. Raspon oscilacije nivoa mora dosegao je tada nevjerovatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni talas prešao na italijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalsko područje, prodirući u kuće i objekte.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,