Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na izbore na sjeveru Kosova izašlo samo 13 Srba

Preuzmite sliku

Biračka mjesta na lokalnim izborima u četiri općine na sjeveru Kosova zatvorena su večeras u 19 sati, a prema pisanju tamošnjih medija izlaznost birača je bila vrlo mala, posebno srpskih birača.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopćio je u nedjelju večer da je na izbore u četiri općine na sjeveru Kosova izašlo 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti.

Albin Kurti, i svi oni koji su mjesecima pozivali na izbore s namerom da okupiraju sjever doživeli su fijasko, a pravi pobjednik je srpski narod koji je u potpunosti bojkotirao ove izbore. To je poraz i onog dijela međunarodne zajednice koji je podržao Kurtija u organiziranju glasanja“, poručio je Petković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istaknuo da su, na izborima koji su bili “antidemokratski, održani u kontejnerima, i koje je čuvala Kosovska policija s dugim cijevima, na sve načine pokušavali da natjeraju srpski narod da izađe na izbore i da tim izbornim procesom okupiraju cio sjever Kosova”.

“A, izlaznost je bila svega 3,47 posto”, naglasio je Petković.

On je ukazao da je ukupan broj upisanih birača 45.095, za 1.000 više nego na prethodnim izborima.

Naveo je i da je na ovim izborima glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim, što, dodaje, pokazuje da su i oni bojkotirali ove izbore.

Organizacija „Demokratija na delu“ ocijenila je da su današnji izbori u četiri općine na sjeveru Kosova bili improvizacija izbornog procesa i da, iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će se iz njih nastati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,