Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

MUP Hrvatske: Bosanac iz zatvora vodio bandu, uhapšeno 37 opasnih kriminalaca

Preuzmite sliku

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je hapšenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa Zapadnog Balkana.

Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope.

Detaljan izvještaj o ovoj međunarodnoj akciji saopćili su iz MUP-a Hrvatske.

Jučer je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande.

Iste su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, a vođa te skupine je državljanin Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra “visokovrijednom metom”, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji, saopćila je policija Hrvatske.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je bh. državljanin nastavio voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije.

 • “Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem”, navodi policija Hrvatske.

  Među objektima koji su pretraženi tokom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi.

  Rezultati kriminalističkog istraživanja: 37 hapšenja, 135 000 eura u gotovini, 4 pištolja i 2.000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, 8 kilograma heroina, nekoliko lažnih pasoša i ličnih iskaznica.

  Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne skupine „Balkanski kartel“.

  Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

  Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu „Balkanski kartel“ koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

  Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

  Nastavkom rada radne skupine očekuju se i daljnji rezultati.

 • Detaljnije o rezultatima hrvatske policije:

  Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa do kraja maja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, neovlaštene prodaje i neovlaštenog nuđenja na prodaju kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabave, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

  Što se tiče vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, ono se prema uputama 37-godišnjaka nabavljalo, skladištilo i sakrivalo na području Bosne i Hercegovine. Dio vatrenog oružja se čuvao i na području Hrvatske i Njemačke.

  Naime, osumnjičeni 37-godišnjak je prije hapšenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažovao dio osumnjičenih (34, 33, 39, 32, 35) kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja, u vezi s nabavom, posjedovanjem i prodajom droga i oružja te izvršavanjem konkretnih zadataka i raspoređivanjem ostalih osumnjičenika po određenim zadacima, kao i za vođenje brige oko stanova i garaža te oko nabave i korištenja vozila za potrebe udruženja, a također i za plaćanja ostalim članovima udruženja, dobavljačima i kuririma, kao i za prikupljanje novaca od prodaje droge i oružja.

  Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadaće, kao što su poslovi oko nabavljanja i kupovine droge, prijevoza droge, novca i članova zločinačkog udruženja, za prikupljanje novca od prodaje droge i pripremanje novca za buduće isporuke droge, pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora u kojima se oružje skrivalo i droga vagala, prepakiravala i miješala s punilima, nabavu automobila kojima se krijumčarila droga, kao i daljnju neovlaštenu prodaju droge drugim preprodavačima te obavljanje drugih logističkih poslova neophodnih za funkcioniranje zločinačkog udruženja.

  Neki od njih su bili zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora u vezi počinjenja krivičnih djela. Za prijevoz droge kamionom je bio zadužen i osumnjičeni čiji obrt u vlasništvu ima kamion i prikolicu te je pronalazio i organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.

  Na opisani način kroz nabavu, skladištenje i prodaju, zločinačko udruženje raspolagalo je s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje – ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000,00 eura te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6.000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva.

  Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osmero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok su krivičnu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prenosi N1.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje