Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muftija beogradski nakon usvajanja Rezolucije: Ovaj narod nije genocidan, moja Srbija to ne zaslužuje

Preuzmite sliku

Muftija beogradski, Mustafa Jusufspahić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici imao je poruku za sve one koji podržavaju akt usvajanja.

Jusufspahić je posebno istakao da “ovaj narod nije genocidan” i da “njegova Srbija to ne zaslužuje”.

Srbija je moja zemlja, u njoj živimo i Bogu se molimo u džamijama, crkvama i sinagogama. Na hiljade džamija postoji gdje se oko 600.000 muslimana koji ovdje žive i mole.

Muslimani na teritoriji Srbije koja je pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva žive i rade u slozi i dijele zajedničku sudbinu vjekovima i ja to kao musliman moje Srbije svjedočim“, napisao je Jusufspahić na svom profilu na X mreži, te dodao:

„Ovaj narod nije genocidan i moja Srbija to ne zaslužuje“.

Podsjećamo, u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici niti na jednom mjestu ne navodi se Srbija, genocidni narod, kolektivna odgovornost niti slične riječi.

On je ocijenio i da su kroz historiju „sigurno postojali pojedinci koji su imali takve sulude ideje“, ali da „one nisu zarazile narod koji se i danas bori protiv takvih ideja bilo gdje u svijetu“.

Moja Bosna i Hercegovina je propatila i svaku njenu bol sam proživljavao u svom srcu. Njen život kao i život moje Srbije je od Boga nam dat da jedni sa drugima pod ruku u slozi živimo. Budimo pametni i greške iz prošlosti ne ponavljajmo, popravimo ih i budimo bolji ljudi. Bog nas pomogao“, naveo je muftija.

Beogradski muftija komentarisao je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koje se dogodilo u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-u.

Podsjećamo za usvajanje Rezolucije glasale 84 zemlje, protiv je bilo 19, dok je 68 država bilo uzdržano.

Rezolucijom o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje