Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar pravosuđa Hrvatske: Mamićevo izručenje ne može biti uslovljeno izručenjem Lejle Fazlagić

Preuzmite sliku

Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković izjavio je u petak da izručenje bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj ne može biti uslovljeno izručenjem bivše sarajevske sutkinje Lejle Fazlagić Bosni i Hercegovini jer su to prema njegovim riječima dva različita predmeta.

“To su dva različita predmeta, ne može biti formalno ni bilo kako uslovljeno, to su dva odvojena predmeta”, rekao je Bošnjaković novinarima uoči svečanosti u povodu Dana državnog odvjetništva, dodavši da svaki predmet ima svoju hronologiju i posebnosti.

Najavio je da će Ministarstvo pravosuđa zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

“Mi moramo dobiti dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku, kad to dobijemo izanalizirat ćemo, ako nešto manjka tražit ćemo da se dopuni i tada ćemo poslati zahtjev nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini koji mora biti dokumentovan”, kazao je Bošnjaković.

Upitan misli li da je protupravno, kao što odbrana tvrdi, da se Mamiću određuju dva istražna zatvora, odgovorio je da je to pitanje za stučnjake, Državno odvjetništvo i nadležne sudove.

Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića novinari su pitali zna li gdje je Mamić, a on je odgovorio da je za njegovo izručenje nadležan sud koji je izdao potjernicu. “Nakon toga je na Ministarstvu pravosuđa da zatraži izručenje Mamića iz Bosne i Hercegovine tako da Državno odvjetništvo trenutno nije uključeno u taj postupak”, kazao je Jelenić.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH, a mediji su posljednjih dana nagađali da bi, osim o odluci suda u BiH, izručenje moglo ovisiti i o tome hoće li Hrvatska, za uzvrat, Bosni i Hercegovini izručiti Lejlu Fazlagić, bivšu sarajevsku sutkinju koja se skriva u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje