Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milionske tužbe u eurima protiv „Beograda na vodi“ zbog Savamale: Srušeni i objekti koji su imali upotrebne dozvole

Preuzmite sliku

Protiv “Beograda na vodi”, ali i firme “Milenijum tim”, Grada Beograda i MUP-a podnijeto je više tužbi zbog rušenja u Savamali, a najveći spor povela je firma “Iskra” čijih su 17 objekata rušili fantomi u izbornoj noći 2016. Ova kompanija je pred Privrednim sudom zatražila naknadu štete u visini od oko 4,5 miliona eura.

Navršava se osam godina otkako su u izbornoj noći nepoznate osobe s fantomkama na glavama bagerima rušile objekte u Savamali, dijelu grada u kom se gradi luksuzno naselje Beograd na vodi. Te noći građanima koji su bili prisutni nepoznati muškarci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija nije odgovarala na pozive ugroženih osoba.

Rušenja su nastavljena poslije izborne noći.

Prema podacima Nova.rs, zbog rušenja u Hercegovačkoj protiv “Beograda na vodi“ vodi se više sporova, a najveći je pokrenula firma “Iskra”, i to pred Privrednim sudom u Beogradu. Osim “Beograda na vodi”, ta firma tužila je i “Milenijum tim”, MUP i Grad Beograd i od njih traži (solidarno) isplatu od 530,4 miliona dinara ili oko 4,5 miliona eura.

Advokatica te firme Ana Matić kaže za “Novu” da su tražili naknadu štete za 17 porušenih objekata, (oko 1.330 kvadrata), kao i za zemljište ispod objekata i za redovnu upotrebu u površini od oko 14 ari, sve na adresi Hercegovačka 4-6. Kako ističe, svi porušeni objekti su izgrađeni 50-tih i 60-tih godina, a na tom mestu je društveno preduzeće “Iskra” godinama obavljalo delatnost trgovine ugljem i drugim ogrjevom.

“Jedan dio objekata je imao građevinske i upotrebne dozvole izdate 60-tih godina prošlog vijeka, a jedan dio objekata je na dan rušenja bio u postupku ozakonjenja. Iskra doo je 2010. godine prodata sadašnjim vlasnicima u stečaju kao pravno lice, od strane Privrednog suda u Beogradu i stečajnog upravnika. Objekti su se izdavali u zakup za različite djelatnosti, kao što su javno carinsko skladište, restoran, prodavnica, knjigovodstvene agencije…, a jedan broj objekata je koristio sam vlasnik”, navodi naša sagovornica.

Ona kaže da se u objektima u trenutku rušenja nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, oprema za obavljanje djelatnosti i slično.

“Rušenje je izvršeno bespravno, od strane nepoznatih lica, tokom noći, lica sakrivena fantomkama, sa upotrebom teške građevinske mehanizacije. Tada je bio vezan čuvar Slobodan Tanasković, kome je prećeno i oduzet mu je telefon, a ovaj čuvar je poslije manje od dva mjeseca od događaja preminuo. Uviđaj nikada nije izvršen, niti je bilo ko procesuiran osim policijskog službenika – zamjenika šefa dežurne službe 192 Gorana Stamenkovića”, navodi Matić.

Zbog svega toga “Iskra” je povela spor i u Strazburu, a u Beogradu se već pet godina vodi postupak pred Privrednim sudom. Do sada je održano na desetine ročišta.

Donijeta prva međupresuda

Tužbu protiv Beograda na vodi, ali i “Milenijum tima”, MUP-a i grada Beograda, podigla je i firma “Transport peroni” čija je vlasnica Branka Marković. Kako za Nova.rs navodi advokatica te kompanije Ana Matić, ona je tužbu podnijela takođe 2019. i to za pet porušenih objekata površine od oko 350 kvadrata, koji su na dan rušenja bili u postupku ozakonjenja, kao i za zemljište ispod objekata.

“Sami objekti su izgrađeni oko 2000. godine. U objektima se nalazila i kompletna poslovna dokumentacija, kancelarijski nameštaj, alati, mašine… Funkcionisali su kao servis i tehnički pregled autobusa”, kaže Matićeva.

Odšteta od milion eura

Ona navodi da je visina postavljenog tužbenog zahtjeva 121.291.800 dinara ili oko milion eura, te da je u julu prošle godine donijeta međupresuda kojom je utvrđeno da je tužbeni zahtjev prema Republici Srbiji osnovan, te da se “zastaje s postupkom prema ostalima do pravnosnažnosti međupresude”. Međutim, uložena je žalba i slučaj je sad pred Privrednim apelacionim sudom.

“O samoj visini tužbenog zahtjeva će se izvoditi dokaz vještačenjem od strane sudskih vještaka sa zadatkom da utvrde tržišne vrijednosti na dan rušenja”, navodi Matićeva.

Kako je ranije objavio „Danas“, Privredni sud je u prvoj presudi protiv „Milenijum tima“ utvrdio da je ta kompanija nezakonito srušila dva objekta koji su pukim previdom preživjeli fantomsko rušenje u izbornoj noći i time narušio „državninu“ preduzeću „Transport peroni“. Druga tužba protiv Milenijum tima, koji je parcelu na kojoj se nalazio posljednji objekat „Transport Perona“ potpuno ogradio, a zatim ga i porušio u septembru 2016, takođe je podnijeta Privrednom sudu. Danas je pisao da su i predstavnici firme „Iskra“ tužili Milenijum tim za istu stvar kao i Transport Peroni.

U izbornoj noći 2016, osim imovine “Iskre” i “Transport perona”, srušen je i restoran “Savski ekspres”. Nekadašnja vlasnica Nada Krstić rekla je 2021. da nema prevelike nade da će se njeni sporovi brzo riješiti, jer, kako je navela, njen predmet za nadoknadu štete za porušeni lokal stoji već nekoliko godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,