Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: BiH je za Ukrajinu Švicarska, Plenković stalno laže

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je održao press konferenciju u Zagrebu na kojoj je ponovo govorio o statusu EU kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, koji je jučer i službeno potvrđen, te o Bosni i Hercegovini koja taj status i dalje čeka.

Dotakao se i izjava ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana koji je kazao da je BiH disfunkcionalna država.

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članice EU

“Frajer se outao, rekao je da disfunkcionalna država, a tamo je išao na svadbe, ne može u EU? A šta je s Ukrajinom? U kameru HTV-a taj princ iz kafilerije iz Sesvetskog Kraljevca, maznute u privatizaciji, objašnjava da se Plenković bori za njih. Ukrajina i Moldavija su bolje od BiH? Uvjeti se postavljaju o izbornoj reformi, što to njima znači? To je jedan hladni, sadistički cinizam. Uništavaju se Hrvati u BiH. Grlić Radman bi radio u kotlovnici da ga nisam poslao za ambasadora u Budimpeštu. Sramoti nas taj tip”, rekao je.

Kazao je da je ovo bila rijetka šansa da se BiH uvede u EU prostor. Rekao je da mu je drago da se Ukrajini dao status kandidata kao nadu da će jednog dana ući u EU, ali da se taj status moralo dati i BiH te da se hrvatska vlada za to morala zauzeti. Utvrdio je i da je Plenković jučer glumio da se zauzeo za Hrvate iz BiH i druge građane BiH.

“Bezdušni ćate u Briselu se ponašaju kao da se sve vrti oko njih”, kaže.

O kandidatskom statusu BiH

Na HRT-u šovinističke uvrede: “Baščaršijski foliranti, nakon neviđene klaonice u ratu, sada žele građansku državu”

O Plenkoviću je rekao:

Taj čovjek stalno laže, to su te udbaške metode laganja. Ovo je hrvatska politička tragedija. Ovakvo laganje… Grlić Radman kaže da je BiH disfunkcionalna, a Ukrajina može koja se raspada pod ratom. Ali BiH idemo uništiti. To je valjda da se Plenkovićev projekt “Ljubimac” ne ugrozi. Umirem od stida. Umirem od stida, a ne bih trebao.”

Ponovo se osvrnuo na pismo slovenskog predsjednika Boruta Pahora za koje je rekao da je bilo u koordinaciji s njim te da su ga poslali Slovenci jer to ima veći integritet nego da ga je poslao hrvatski predsjednik.

“Ovo što su Slovenci napravili je džentlmenski, to im neću zaboraviti. HDZ-ovcima zamjeram što šute. Nemaš pravo šutiti. Ovo je farsa u režiji nekoliko jeftinih”, poručio je Milanović.

Ono što je Plenković rekao u Briselu je hladna sadistička izdaja Hrvatske. Ono što je Evropsko vijeće usvojilo jučer je bezobrazni cinizam, a Plenković se još time hvali. Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore. U BiH postoje oni kojima je nevjerovatno stalo da BiH napreduje prema EU – to su Hrvati, oni su najbliži EU. Drugi ne mogu reći da su protiv.

Srbi vide tu svoj interes, bošnjačke strukture su jednoglasno podržale i tražile da BiH dobije status kandidata odmah. Šta je Plenković poručio? Šta je Grlić Radman poručio – da je BiH disfunkcionalna država i da ne može biti kandidat. Šta je s Ukrajinom? BiH je za Ukrajinu bila Švicarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa. U kamere je princ od kafilerije (Grlić Radman), objašnjava da je BiH hrpa smeća i vapaj Hrvata, Srba i Bošnjaka koji je jedinstven otežava tačkama 20. i 21. Evropsko vijeće postavlja uvjete u kojem se općenito navodi izborna reforma i kaže da će se odmah kada to naprave EK pozabaviti time. Zašto se to radi? Ako nemaju mozga, imaju li srca?” upitao je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje