Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mandarine u neretvanskoj dolini nema ko da bere

Preuzmite sliku

Berba mandarina u neretvanskoj dolini u punom je jeku. Osim slabijeg uroda i niske otkupne cijene, proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama.

Ove godine na neretvanskim plantažama planira se ubrati do 35 hiljada tona mandarine, no postavlja se pitanje ko će ih ubrati?

– I to se odrazilo ove godine možda kao nikada od dosadašnjih godina, s tim da urodi i nisu toliko veliki mandarine, a zamislite da se urodi kreću kao što bi trebalo biti, rekao je Matko Ujdur, Krvavac za HRT.

Radnika nedostaje i u sortirnicama. Veći proizvođači imaju stalne zaposlenike, koji nakon sezone mandarina rade i s ostalim poljoprivrednim kulturama.

– Od svih radnika nekih sedamdeset posto je iz doline Neretve, tridesetak posto smo uspjeli naći radnika iz Hercegovine, za koje imamo regularno izvođenje radne dozvole, poručio je Dragan Crnomarković, Enna Fruit, Opuzen.

Nedostatak radnika proizvođači ove godine pripisuju i duljoj turističkoj sezoni koja se preklopila sa sezonom početka berbe mandarina.

Trenutnom otkupnom cijenom od skoro 1,00 KM a proizvođači nisu zadovoljni, što uz troškove proizvodnje – smatraju još jednim razlogom nedostatka radnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje