Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mamić traži kupca za vilu i stan u Zagrebu

Preuzmite sliku

Poduzetnik Renato Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH, koji je Zdravku Mamiću posudio 44,5 miliona kuna (oko 11,5 miliona KM) kojima je podmirio dug državi, upisao se kao fiducijarni vlasnik Mamićeve vile na Tuškancu i luksuznog stana na Cvjetnom trgu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

No, dnevnik saznaje da je riječ o uslovnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi šest miliona eura te da poduzetnik Korać nije zainteresovan za preuzimanje nekretnina.

Krešo Vukoja, direktor u Koraćevim kompanijama, kaže da je rok za podmirenje duga do kraja juna 2022.

“Gospodin Korać nije zainteresovan za preuzimanje tih nekretnina, nego je upisan dok se ne podmiri potraživanje. Rok ćemo najvjerovatnije produžiti jer nekretnine još nisu prodane, naime Mamić traži kupce. Novi rok bit će do Nove godine”, otkriva Vukoja, dodajući da su se preduzetnik Korać i Mamić upoznali tek otkad on boravi u Bosni i Hercegovini te da se to dogodilo nakon jedne “crkvene mise”.

Direktor Vukoja dodaje da samo kuća na Tuškancu, prema nekim procjenama, vrijedi više od duga, odnosno oko osam miliona eura, ali da opet u konačnici sve vrijedi onoliko koliko je neko za to spreman platiti.

U zemljišnim knjigama vidljiv je takozvani uslovni upis vlasništva na ime Koraća, koji se temelji na sporazumu radi osiguranja novčane tražbine, odnosno prijenosu vlasništva zbog osiguranja tražbine u iznosu od šest miliona eura.

Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, obiteljskoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1.489 četvornih metara. Isti upis proveden je i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom katu zgrade koju su gradile firme Tomislava Horvatinčića.

Stan se, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, sastoji od pet prostorija i to hodnika, kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka/blagovaonice i sobe te terase i uređene zelene površine. Uz to idu dva garažna mjesta.

Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 miliona kuna (oko 13,5 miliona KM). Država mu je 7,5 miliona kuna (oko 1,95 miliona KM) bila oduzela na teret jamstva koje je Mamić svojevremeno uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga Uskok, nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao.

Mamiću je do podmirenja duga od 52 miliona kuna nedostajalo još 44,5 miliona (oko 11,5 miliona KM). Da dug nije bio podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,