Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Malčanski berberin prva osoba u Srbiji koja će dobiti doživotnu kaznu zatvora?

Preuzmite sliku

Srbija je prošle godine uvela doživotnu zatvorsku kaznu za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubistvo, ubistvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, oćenje s djetetom, trudnicom…

U Nišu su podigli optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića koji je krajem prošle godine oteo djevojčicu (12), koju je mučio, tukao i ošišao.

Srpski mediji prozvali su ga ‘Malčanski berberin’, jer je osuđivani silovatelj i pedofil svoje žrtve šišao prije seksualnog zlostavljanja.

Glasnogovornik tužiteljstva u Nišu nije mogao reći za što će teretiti Jovanovića radi zaštite maloljetne žrtve.

No Ninoslav Jovanović mogao bi biti prva osoba u Srbiji koja će biti osuđena na doživotni zatvor, i to na osnovu Tijaninog zakona, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, piše Blic.rs.

Srbija je prošle godine ukinula kaznu zatvora od 30 do 40 godina i izmjenama kaznenog zakona uvela je doživotnu zatvorsku kaznu za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubistvo, ubistvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom…

Osuđeni za ubistvo djece i trudnica nemaju pravo pomilovanja. Na glasovanju o izmjenama krivičnog zakona bio je i Igor Jurić, osnivač fondacije ‘Tijana Jurić’, otac djevojčice koju je prije pet godina oteo, silovao i ubio Dragan Đurić, za što je dobio, tada maksimalnih 40 godina zatvora. Fondacija ‘Tijana Jurić’ bila je predlagatelj izmjena zakona.

 • Oteo curicu na putu do škole

  Podsjećamo, osuđeni silovatelj i pedofil Ninoslav Jovanović (46), kojeg su srpski mediji prozvali ‘Malčanski berberin’, uhićen je početkom januara, nakon što ga je danima tražilo više od 600 policajaca, helikopteri, vojska, psi tragači…

  Uhapsili su ga na groblju u Malči. Baš je u tom mjestu pronađen njegov prvi trag, automobil kojim je oteo djevojčicu Moniku, tako da se nakon 17 dana – vratio na mjesto zločina.

  Jovanović je automobilom Fiat Punto oteo 12-godišnju curicu u naselju Brzi Brod dok je išla u školu. Devet dana nakon toga, djevojčicu su pronašli u vikendici u srpskom mjestu Pasjača.

  – Tukao me je i mučio svaki dan. Govorio mi je da će nas policajci oboje ubiti ako nas uhvate. Jako sam se uplašila – ispričala je policajcima Monika Karimanović (12). (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje