Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Makarska zabranjuje iznajmljivanje stanova kao apartmana

Preuzmite sliku

“Mogla bi TZ napraviti internet stranicu na kojoj bi svi sugrađani mogli prijaviti iznajmljivače na crno posredstvom fotografije što je odmah signal inspekcijama koje će utvrditi da su kršili zakon čime će ih penalizirati”

Na sjednici Turističkog vijeća Makarska, na kojoj je za novog direktora izabran Jadran Puharić, raspravljalo se o iznajmljivanju stanova nacrno. Naime, nakon što je sedam članova TZ-ova Vijeća na čelu s predsjednikom, gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, jednoglasno usvojilo izvještaje o radu i izvršenju programa Vijeća za prošlu godinu, a koja su se prije tri mjeseca našla na dnevnom redu TZ-ove Skupštine, povela se priča o suzbijanju nelegalnog iznajmljivanja stanova ljeti.

Prema Paunovićevim saznanjima, u Makarskoj je još jako puno “crnog” tržišta, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Volio bih da se TZ Makarska u sljedeća dva do tri mjeseca ozbiljno prihvati posla i da se napravi kampanja usmjerena na nelegalne iznajmljivače kako bi se izvršio pritisak da se prihodi TZ-a još više povećaju, ali ne zbog toga što smo pohlepni, već zato što doista nije fer prema svim ostalim igračima u turističkom sektoru koji redovito plaćaju porez i boravišnu pristojbu po svim uzusima tržišnog gospodarstva – rekao je Paunović.

Kako stati na kraj “crnom” tržištu, gradonačelnika je upitao i Ivica Vuletić, član TZ-ova Vijeća, koji je izjavio kako brojni iznajmljivači čak odjavljuju apartmane u TZ-ovu sistemu pod izlikom da ih nisu iznajmljivali već nekoliko godina.

– Takve apartmane nije provjeravala ni inspekcija pa bi se njima trebalo pozabaviti na malo bolji način – rekao je Vuletić.

Prema Paunovićevim riječima, prije godinu i pol došao je na ideju o aplikaciji sličnoj onoj za bespravnu gradnju.

– Mogla bi TZ napraviti internet stranicu na kojoj bi svi sugrađani mogli prijaviti iznajmljivače na crno posredstvom fotografije što je odmah signal inspekcijama koje će utvrditi da su kršili zakon čime će ih penalizirati. Takva ista situacija je sa stranicom bespravna gradnja koja je jasna poruka onima koji nelegalno grade da im se to neće zaboraviti, već će kad-tad doći na naplatu – rekao je prvi čovjek Makarske i dodao kako je po pitanju nelagalnih iznajmljivača riječ o projektu koji se može provesti relativno brzo i nije pretjerano skup, a samo trebaju educiranu osobu koja bi projekt odradila s informatičarima, a nelegalne iznajmljivače trebalo bi prozvati javno poput poreznih dužnika čime će se njihov broj smanjiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,